1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Suurlähettiläs: Tunisian isku oli iso järkytys

Suomen Tunisian-suurlähettiläs sanoo Tunisian terrori-iskun olleen järkytys, sillä maa on ollut etenemässä vakaasti kohti demokratiaa. Iskusta huolimatta ulkoministeriö pitää yhä Tunisiaa turisteille pääsääntöisesti turvallisena.

Ulkomaat
Hoitajat kuljettivat loukkaantuneita sairaalaan Tunisissa keskiviikkona.
Hoitajat kuljettivat loukkaantuneita sairaalaan Tunisissa keskiviikkona.EPA

Suomen Tunisian-suurlähettilään Tanja Jääskeläisen mukaan Tunisian ilmapiiri on ollut viime aikoina optimismia täynnä. Sen takia keskiviikkona pääkaupungissa tehty terrori-isku olikin iso järkytys.

– Poliittiset uudistukset ovat edenneet hyvin. Viime vuonna saatiin aikaan uusi edistyksellinen perustuslaki ja järjestettiin presidentin- ja parlamenttivaalit, jotka sujuivat EU:n tarkkailijoiden mukaan erinomaisesti, Jääskeläinen listaa.

Hänen mukaansa kaduilla ei ole ole ollut tähän asti aistittavissa erityistä hermostuneisuutta eivätkä turvallisuusjärjestelyt ole olleet erityisen tiukat.

Terrorismin uhka on kuitenkin ollut tiedossa. Tunisiasta arvioidaan lähteneen kaikkein eniten taistelijoita Syyriaan, ja julkisten tietojen mukaan sadat ovat palanneet kotimaahansa. Suurlähettiläs Tanja Jääskeläisen mukaan asia on herättänyt Tunisiassa huolta ja hallitus on myöntänyt turvallisuusongelman, mutta ei ole kertonut julkisesti, mitä sille tarkalleen ottaen aiotaan tehdä.

Keskiviikon isku tulee näkymään nopeasti kiristyneinä turvatoimina, Jääskeläinen arvioi.

– On selvää, että huomio tullaan nyt kiinnittämään turvallisuuteen ja vakauden palauttamiseen. Se tietysti olikin hallituksen työtehtävälistalla ensimmäisten joukossa, mutta lienee tullut yllätyksenä, että kaikki paukut pitää nyt laittaa sille sektorille, Jääskeläinen sanoo.

Hän arvioi hallituksen hakevan tuloksia kansainvälisellä yhteistyöllä alueen maiden ja EU-maiden kanssa. Pitkään valmisteilla olleeseen terrorismin vastaiseen lakiin voi myös tulla viranomaisille enemmän valtuuksia kuin aiemmissa versioissa.

Katukuvassa muuttunut tilanne tulee Jääskeläisen mukaan näkymään aseistettujen poliisien ja sotilaiden läsnäolona etenkin paikoissa, joissa liikkuu länsimaisia turisteja.

"Iso haaste saada turistit palaamaan"

Tunisian pääelinkeino turismi on kärsinyt jo tuntuvasti vallankumouksen jälkeisinä vuosina alueen turvallisuustilanteen takia.

Suurlähettiläs Tanja Jääskeläisen mukaan Tunisialle on suuri haaste vakuuttaa turistit siitä, että maahan on turvallista palata. Uuden hallituksen suunnitelmissa on ollut kehittää matkailua muun muassa vaihtoehtoisen turismin ja ekoturismin suuntaan.

– Tällainen isku tietysti vaikuttaa ainakin lyhyellä aikavälillä matkailijoiden määrään, Jääskeläinen sanoo.

Voiko Tunisiaan nyt matkustaa?

– Ulkoministeriössä ja suurlähetystössä emme ole päätyneet muuttamaan matkustustiedotetta. Matkustaminen Tunisiaan on mahdollista ja yleensä ottaen se on ollut hyvin turvallinen matkustusmaa, Jääskeläinen muotoilee.

Matkustustiedotteessa on tähänkin mennessä huomautettu, että pienempien terrori-iskujen mahdollisuutta ei voi sulkea pois.

– Mutta jos tämä nyt olisi yksittäinen isku eikä sille tule jatkoa, toivon, että tilanne palaa entiselleen ja jatkossakin näkisimme suomalaisia turisteja maassa, Jääskeläinen sanoo.

Lue seuraavaksi