Muistatko kesän 1990 täydellisen auringonpimennyksen?

Aurinko pimeni heinäkuussa 1990 täydellisesti osassa Suomea. Pimennys sattui aamuyölle ja pilvisyys esti monin paikoin erikoisen ilmiön havainnoinnin. Pohjois-Karjalassa huomioitiin pimennys muun muassa tapahtumin ja erikoispostileimoin.

Kotimaa
Täydellinen auringonpimennys 1990
Täydellistä auringonpimennystä huomioitiin Pohjois-Karjalassa monin eri tavoin.Pekka Sivukari / Yle

Auringonpimennykset herättävät aina huomiota paikallisesti. Täydelliset pimennykset ovat kiinnostavia kansainvälisestikin. Suomessa täydelliset auringonpimennykset ovat sattuneet vuonna 1945 Kokkola – Kerimäki –linjalla ja vuonna 1990 Helsinki – Joensuu –linjalla.

Pohjois-Karjalassa valmistauduttiin vuoden 1990 täydelliseen auringonpimennykseen jo hyvissä ajoin. Astronomisen tapahtuman johdosta valmistettiin tarroja, julkaistiin erikoispostikortteja ja pimennyspäivänä postitettuihin postilähetyksiin sai tapahtuman ensipäiväleiman.

Joensuussa järjestettiin toritapahtumia ja Lieksan Vaskiviikko otti myös pimennyksen markkinointiin mukaan. Joensuun laulurinteellä oli tutkijoiden kontti, jolta lähetettiin taivaalle havaintopalloja.

Pilvisyyttä jännitettiin

Joensuussa täydellinen auringonpimennys sattui 22.7.1990 klo 04.57. Tuohon aikaan aamusta aurinko oli vielä melko matalalla, joten pienikin pilvisyys olisi peittänyt koko näkymän.

Erikoispostileima auringonpimennyksen johdosta
Erikoispostileima auringonpimennyksen johdosta.Pekka Sivukari / Yle

Joensuussa kansa kokoontui aamuyöllä Pielisjoen silloille, jotta matalalla paistava aurinko olisi ollut näkyvillä koko ajan.

Hieman ennen h-hetkeä taivas oli auringon suunnalla melko pilvinen, mutta pikkuhiljaa pilvet väistyivät sen verran, että auringon peittymistä kuun taakse saatiin seurata kuitenkin melko hyvin.

Lopulta aurinko peittyi kokonaan ja tuli lähes täysi pimeys ja hiljaisuus. Kun aurinko pian tuli kuun takaa näkyviin ja valoisuus palasi, innostuivat ihmiset Joensuun Pekkalan sillalla yhteiseen käsien taputukseen ja ilonhuutoihin.

Osittainen auringonpimennys on havaittavissa Suomessa perjantaina puolilta päivin.