Lasten ylipaino on todellinen ongelma

Noin joka neljäs poika ja joka viides tyttö Suomessa on selkeästi ylipainoinen. Lasten ylipaino alkoi näkyä erikoissairaanhoidossa vuosituhannen vaihteessa. Lasten ylipaino-ongelmaan pitää puuttua, parhaiten se onnistuu yhteistyöllä, sanoo lasten- ja nuortentautien erikoislääkäri Marketta Dalla Valle.

Kotimaa
Lihava pieni lapsi lääkärin tutkittavana
AP Graphics Bank

Lasten ja nuorten lihavuuden syyt ovat kaikkien tiedossa. Liikunta on vähentynyt vuosien saatossa ja kaikenlaista hyvää syötävää on jatkuvasti tarjolla. Myös terveellisen kotiruuan osuus on vähentynyt eines- ja pikaruokien korvatessa aterioita.

Lasten lihavuuteen on kuitenkin melko vaikea puuttua, sillä usein lapsen omat vanhemmat eivät huomaa lapsensa ylipainoa, sanoo Marketta Dalla Valle.

– Perheissä on ikään kuin totuttu siihen, että meidän perheessä tai suvussa ollaan vähän pulleampia. Ollaan aika sokeita merkittävällekin ylipainolle.

Marketta Dalla Valle.JPG
Lasten- ja nuortentautien erikoislääkäri Marketta Dalla Valle on nähnyt lasten ylipaino-ongelmien lisääntymisen.Yle / Tapio Laakkonen

Hyvin keskeinen asia lasten ylipainon hoidossa on asian puheeksi ottaminen. Se ei ole helppoa, tietää Dalla Valle. Avainasemassa ovat neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon henkilökunnat.

– Jokaisen pitää etsiä se itselleen sopivin tapa kertoa perheelle lapsen ylipainosta. Sopivien sanojen etsintää voi harjoitella vaikka automatkan aikana, kehottaa Dalla Valle.

Lasten ja nuorten lihavuus jatkuu helposti aikuisikään. Monet sairaudet, jotka puhkeavat aikuisiällä, saavat alkunsa lapsuudessa.

– Valtimokovettumatauti, rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan muutokset, verenpaine...monet muut sairaudet saavat alkunsa ylipainoisen lapsen kehossa.

Hoitotiimi ja yhteistyö

Pohjois-Karjalassa lasten lihavuuden torjumistaistoon käytiin erikoissairaanhoidossa kehitellyn hoitoketjun ja hoitotiimin avulla.

– Ensin laitettiin omat nurkat kuntoon, eli perustimme hoitotiimin, johon kuuluu lääkärin lisäksi lasten sairaanhoitaja, ravitsemusterapeutti, fysioterapeutti, perheterapeutti ja teemme myös yhteistyötä lasten- ja nuorten psykiatrian kanssa. Perhekohtainen hoitosuunnitelma muodostuu sitten ensimmäisellä käynnillä.

– Sen jälkeen aloimme tehdä Pohjois-Karjalaan maakunnallista lasten ja nuorten lihavuuden hoitoketjua, jonka olemme jalkauttaneet eri kuntiin. Taustallahan on valtakunnallinen käypähoito-suositus.

Koko terveydenhuollon ketjun pitäisi tunnistaa, ketkä ovat niitä riskilapsia, joilla on vaara saada ylipainoa. Vaikka lasten lihavuus on ensisijaisesti terveydenhuollon asia, niin Marketta Dalla Valle peräänkuuluttaa kaikkien yhteistyötä lihavuuden torjunnassa.

– Jos vaikka päiväkodissa huomataan jonkin lapsen lihomista, niin ohjataan häntä liikkumiseen ja peuhaaviin leikkeihin ja katsoittais vähän niiden santsiannostenkin perään.

Monesti perheissä lasten vanhemmilla on uupumista, vastoinkäymisiä ja omiakin terveyshuolia. Silloin tarvitaan malttia ja vaikkapa taukoa laihduttamisessa.

– Painonhallintahan voi odottaa pahimman kriisin yli. Monesti hoidollisesti riittääkin se, että pystytään estämään lisää lihominen. Pienet askeleet ovat tärkeitä lihavuuden hoidossa.

Yhteiskunnallinen ongelma

Marketta Dalla Vallen mukaan epidemian kaltainen liikalihavuus on yhteiskunnallinen ongelma, jonka juuret ovat kaikkialla.

– Se ulottuu koko yhteiskuntaan, lähtien vaikkapa puistojen suunnittelusta, miten hyvin ne soveltuvat ulkoiluun ja liikuntaan. Tai sitten kauppojen hyllyillä olevat annospussit, niiden koko ja se, miten ne ovat esillä.

Marketta Dalla Valle valmistelee väitöskirjaa lihavien lasten tutkinnasta ja hoitokeinoista.