1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nainen jämähtää kassalle, mies kiitää pomoksi – näin tasa-arvo näkyy kaupan töissä

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n mukaan suurimmat sukupuolten väliset palkkaerot löytyvät kaupan alalta. Naisten työura myös tyssää usein heti ensimmäiseen esimiesportaaseen.

Kotimaan uutiset
Kaupan myyjä siistimässä hyllyjä.
Yle

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n mukaan naisten työura tyssää hyvin usein ensimmäiseen esimiesportaaseen. Tämä näkyy esimerkiksi kaupan alalla. Myyjistä noin 80 prosenttia on naisia, mutta myymäläpäälliköistä vain 60 prosenttia.

– Kun miehillä ura lähtee etenemään, niin he sijoittuvat esimies ja asiantuntijatehtäviin, kertoo työympäristöasiantuntija Seija Virta Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:stä.

Tänä päivänä naisten euro on noin 83 senttiä. PAMin jäsenaloilla, kuten siivoojilla, naisen euro on keskimäärin noin 90 senttiä.

– Jos palvelualoilla palkat ovat pienemmät, niin palkkaerokin on pienempi naisten ja miesten välillä, sanoo Virta.

Palvelualojen ammattiliitossa suurimmat sukupuolten väliset palkkaerot löytyvät kaupan alalta, jossa ero on kymmenisen prosenttia. Sen sijaan esimiestehtävissä palkkaerot kasvavat.

– Esimiesasemissa palkka on korkeampi ja erokin on suurempi. Jos ajattelee myymälänhoitajia, niin siellä ero on jo 20 prosenttia, sanoo Seija Virta.

Myymälänhoitajien sukupuolten välisissä palkkaeroissa ei ole otettu huomioon työntekijöiden koulutusta ja kokemusta. Jos nämä seikat huomioidaan, niin naisten ja miesten välinen palkkaero kutistuu.

Seija Virran mukaan tasa-arvolaki antaa välineet puuttua epäoikeudenmukaisiin palkkaeroihin. Esimerkiksi yrityksissä, joissa on yli 30:tä työntekijää, pitäisi tehdä tasa-arvosuunnitelma ja palkkakartoitus.

– Mikäli sitten esiintyy miesten ja naisten välillä eroja, niin niiden syyt pitäisi selvittää. Jos syyt eivät ole hyväksyttäviä, niin sitten erot pitää poistaa.

– Se on kyllä käytännössä hankalampaa kuin näin sanottuna, lisää Virta.

Virran mukaan naisvaltaisilla palvelualoilla tasa-arvo-ongelmista ajankohtaisin on edelleen raskauteen liittyvä syrjintä. PAMin noin 232 000 jäsenestä noin 80 prosenttia on naisia.

Lue seuraavaksi