EK patistaa valtiota karsimaan yritysten velvoitteita – käsijarru pois Suomen taloudesta

Myös lupaprosesseja olisi EK:n mukaan sujuvoitettava. Jumissa on kolmen miljardin euron investoinnit.

talous
Hannu Rautiainen
Hannu RautiainenYle

Elinkeinoelämän keskusliitto EK patistaa tulevaa hallitusta sääntelynpurkutalkoisiin, jotta Suomen talous saadaan vihdoin nousu-uralle ja käsijarru pois päältä.

Juuri julkistetussa Hyvä sääntely – parempi Suomi -raportissa esitetään viisi keskeistä toiminta-aluetta, joilla sääntelyä voidaan vähentää ja parantaa. EK haluaa muun muassa laajentaa kauppojen aukioloaikoja tai poistaa rajoitukset kokonaan. Myös yritysten raportointivelvoitteita viranomaisen suuntaan pitää vähentää.

EK:n mielestä ministeriöt on sitoutettava sääntelyn vähentämiseen. Jokaisen uuden velvoitteen tieltä on poistettava kaksi vanhaa. EK:n mielestä seuraavan neljän vuoden aikana säännöksiä pitää pystyä vähentämään vuosittain kahdella prosentilla. Erilaisten EU-säädösten toimeenpanoon ei EK:n mukaan tarvita myöskään ns. "Suomi-lisää". Nykyään annetaan vuosittain noin 1 300 säädöstä.

– Lisäksi tarvitaan itsenäinen elin torppaamaan haitallisia, tarpeettomia ja huonosti perusteltuja lakiesityksiä, korostaa johtaja Hannu Rautiainen EK:sta.

EK vaatii myös vauhtia lupaprosesseihin. EK:n mukaan monivaiheiset, jopa viisi vuotta kestävät lupa- ja valituskäsittelyt ovat johtaneet siihen, että investointeja on tällä hetkellä jumissa yli kolmen miljardin euron edestä.