Purkutöiden sakea betonipöly yllätti museon – Edelfeltit ja Gallen-Kallelat vaarassa

Kokkolassa Niemen talon purkutyömaalta leviävä pöly on pakottanut museon sulkemaan ovensa. Pölyongelma tuli yllätyksenä museolle, joka aloitti heti pölyn huomattuaan arvokkaiden teosten suojaamisen. Museo pelkää massiivisen operaation vaurioittavan myös yli 200 vuotta vanhaa rakennusta.

kulttuuri
Kuvassa peitettyjä tauluja Roosin talossa Kokkolassa.
Museo joutui sulkemaan ovensa Kokkolassa läheisen talon purkutöistä aiheutuvan pölyhaitan takia.Ville Hassinen / Yle

K.H.Renlundin museo Kokkolassa on joutunut sulkemaan ovensa ja huputtamaan arvokkaat taideteoksensa. Naapuritontilla tehtävän purkutyön nostattama betonipöly aiheutti riskin museon kokoelmille, joihin kuuluu muun muassa Albert Edelfeltin, Pekka Halosen ja Akseli Gallen-Kallelan töitä. Ongelma tuli yllätyksenä:

– Meitä ei etukäteen millään lailla varoitettu, että pöly menee näin massiviiseksi. Kun purkutyö alkoi, huomasimme, että pölyä on ilmassa paljon ja aloimme seurata, tuleeko sitä sisälle. Sitä tuli ja sitten suljettiin välittömästi ilmanvaihto ja alettiin miettiä muita suojaamistapoja, kuvailee K. H. Renlundin museon konservaattori Jouni Mustonen.

Museossa ei osata varmasti sanoa, millaisia vaurioita pöly voi aiheuttaa. Epäpuhdas betonipöly on vähintäänkin esteettinen haitta maalausten pinnoille. Korvaattomien töiden suhteen ei haluttu ottaa riskiä:

– Kun ajatellaan teosten säilymistä, riskit täytyy minimoida. Ainoa keino on peittää ja suojata ne ja välttää tiloissa liikkumista.

Museo suljettiin, koska pölyä kulkeutuisi myös liikkujien mukana. Rakennuksen paineolot takaavat sen, ettei pölyä pitäisi tulla sen jälkeen, kun ilmanvaihto ja sisäänkäynnit on suljettu. Museo on kiinni ainakin tämän viikon. Mahdolliset vauriot tutkitaan on myöhemmin:

Kyllähän me olemme tienneet, että purku alkaa. Oletusarvo on, että se hoidetaan ammattitaitoisesti. Nyt näyttää valitettavasti siltä, ettei ole hoidettu.

Konservaattori Jouni Mustonen

– Kirjaimellisesti toimitaan niin, että kun pöly laskeutuu, tutkitaan tilanne ja mahdolisesti käytetään ulkopuolista apua tarkistamaan, onko tapahtunut vaurioita, sanoo Mustonen.

Uhkaako purkutyö rakennusta?

Konservaattori Jouni Mustonen ihmettelee urakan hoitamista. Museo ei ole saanut mitään tiedonantoa asiasta, vaikka purku tapahtuu muutaman metrin päässä.

– Kyllähän me olemme tienneet, että purku alkaa. Oletusarvo on, että se hoidetaan ammattitaitoisesti. Nyt näyttää valitettavasti siltä, ettei ole hoidettu.

Mustosen mukaan purkamisessa ei käytetty yhtään vettä ennen kuin ympäristövalvonta puuttui asiaan. Sen jälkeen aistinvaraiset havainnot kertoivat hienoimman pölyn kadonneen.

Roosin talo on yli 200 vuotta vanha, ja purkutyön pelätään vaarantavan myös rakennusta. Rakenteissa olevat vanhat vauriot on dokumentoitu. Nyt seurataan, aiheuttaako massiivinen purkuoperaatio uusia vaurioita:

– Siinä mennään jopa maan alle, joten vaara on suuri, että jotain tapahtuu tämänkin rakennuksen perusteissa.