Muotokuvia ilman kasvoja - National Portrait Gallery näyttää ensi kerran ei-esittäviä maalauksia

Lontoossa sijaitseva The National Portrait Gallery on avannut ensi kerran näyttelyn, jonka maalaukset ovat täysin abstrakteja.

kulttuuri

Taidemaalari Jack Smithin harvoin esillä olleet abstraktit maalaukset ovat levittäytyneet muotokuvamaalausta esittelevän Portrait Galleryn saleihin. Smithin maalaukset avaavat kokonaan uuden aikakauden perinteistä muotokuvamaalausta esittelevän museon historiassa. Museossa ei ole nähty koskaan aiemmin teoksia, joissa ei olisi ollut tunnistettavia ihmiskasvoja.

Tiskialtaista ei-esittäviin muotoihin

Yokshiressa vuonna 1928 syntynyt Jack Smith omaksui ensin realistisen tyylisuunnan. Hän kuului yhtenä taiteilijana nelikkoon nimeltä Beaux Arts Quartet. Smith tuli tunnetuksi keittiön tiskiallasta esittävästä realistiseta maalauksestaan. Ryhmä saikin lempinimen "tiskiallasmaalarit". Myöhemmin 1960-luvulla taiteilija hylkäsi realismin ja alkoi maalata kirkkaanvärisiä abstrakteja teoksia. Osa maalauksista on ei-esittäviä muotokuvia.

Smithin maalaukset pyrkivät välittämään tunnelman henkilöstä muodon, värin ja viivojen välityksellä. Joissain maalauksissaan hän käyttää nuotteja tai hieroglyfejä.The Telegraph -lehden mukaan näyttelyn keskeisimmät työt kuvaavat kahta merkittävää brittisäveltäjää, Sir Harrison Birtwistleä ja Colin Matthewsia. Molemmat maalaukset ovat vuodelta 1987. Jack Smith kuoli 82-vuotiaana vuonna 2011.

Kansallinen galleria muotokuvamaalauksen edistäjänä

Vuonna 1856 perustettu kansallinen muotokuvagalleria pyrkii kertomaan Britannian historiaan vaikuttaneista henkilöistä muotokuvamaalausten avulla. Samalla se edistää muotokuvamaalauksen kaanonia kuvataiteessa. Museon muotokuvakokoelma on yksi maailman merkittävimmistä ja sen sijainti Lontoon keskustassa mitä mainioin. Galleria lainaa muotokuvamaalauksia näyttelyihin ympäri maailman.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.