1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Suomen kallein elokuva ensi-iltaan – USA:n presidentin kone ammutaan alas Lappiin

Big Game on yli 8 miljoonan euron budjetin elokuva, jossa pikkupoika auttaa alas ammuttua Yhdysvaltain presidenttiä pakenemaan terroristeja. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Lappiin, joka näyttäytyy ohjaaja Jalmari Helanderille myyttisenä paikkana, jossa karut äijät tekevät omituisia juttuja.

viihde
BigGame

Tänään ensi-iltansa saava Big Game on ohjaaja Jalmari Helanderin toinen pitkä elokuva. Big Game on myös maamme tähänastisen elokuvahistorian kallein elokuva 8,5 miljoonan euron budjetillaan.

Valkokankailla nähdään, miten Yhdysvaltain presidentin lentokone ammutaan alas Lappiin. Ihan yksin vieraille maille joutuneen presidentin (Samuel L. Jackson) ei tarvitse pohjoisissa metsissä selvitä, sillä lappilainen pikkupoika (Onni Tommila) auttaa tätä pakenemaan terroristeja.

Seuraavakin elokuva Lappiin – ehkä myös oikeasti

Big Gamen tapahtumat sijoittuvat siis Lappiin, mutta kuvaukset on tehty yllättäen aivan muualla.

Saa nähdä, ehkä me lähdemme Lappiin parin vuoden päästä kuvaamaan.

Jalmari Helander

– Aika monen asian soppa, miksi sitä ei siellä ole kuvattu. Meillä oli tarkoitus, että tässä on myös isoja metsiä. Olimme Lapissa ja Pohjois-Norjassakin etsimässä kuvauspaikkoja, mutta puut käyvät aika lyhyiksi, kun päästään korkeimmille seuduille, sanoo ohjaaja Jalmari Helander.

Kuvauksia varten tarvittiin paitsi korkeaa ja synkkää metsää, myös muun muassa iso studio.

– Ja siinä oli kaikenlaista muutakin säätöä. Lopulta sitten Etelä-Saksasta löytyi paikka, jossa tämä kaikki oli mahdollista. Tällä kertaa Lappi näytti nyt vähän erilaiselta. Ehkä seuraavassa se sitten näyttää siltä, miltä sen pitäisikin.

Seuraava kerta on jo suunnitteilla, sillä uusi elokuvaidea itää ohjaaja Helanderin ja tuottaja Petri Jokirannan mielissä.

– Tälläkin kertaa tapahtumat lähtisivät liikenteeseen Lapin meiningeistä. Saa nähdä, ehkä me lähdemme sinne parin vuoden päästä kuvaamaan. Ideana on tähdätä ehkä astetta vielä isompaan seikkailuun, Helander paljastaa.

Lapissa karut äijät tekevät omituisia juttuja

Myös Helanderin ensimmäinen pitkä elokuva Rare Exports (2010) sijoittuu Lappiin, vaikka varsinaiset kuvaukset tehtiin Pohjois-Norjassa.

Ajattelen Lappia myyttisenä paikkana, jossa karut äijät tekevät omituisia juttuja. Se paikka on tavallaan minulle satua.

Jalmari Helander

– Se on minulle tärkeä juttu, että suomalaisuus on läsnä ja tapahtumat tapahtuvat suomalaisille ihmisille.

Helander ei itse ole koskaan asunut Lapissa, mutta pohjoiset maisemat ovat ohaajalle retkeilymatkoilta tuttuja.

– Ajattelen Lappia myyttisenä paikkana, jossa karut äijät tekevät omituisia juttuja. Se paikka on tavallaan minulle satua.

Lapissa piilee elokuva-ohjaajan silmään paljon kansainvälistä potentiaalia.

– Lappi voisi kiinnostaa myös ulkomaisia tekijöitä, jos saataisiin markkinoitua ja rahoitusmallit sellaiseen jamaan, että Suomeen olisi järkevää tulla kuvaamaan.

Isolla tähdellä omat huoltojoukot

Torstaina ensi-iltansa saavaa Big Gamea tähdittää suomalaisen Onni Tommilan lisäksi muun muassa Samuel L. Jackson, joka näyttelee elokuvassa Yhdysvaltain presidenttiä. Jackson on maailmanluokan näyttelijä, jonka saaminen mukaan elokuvaan oli pitkällisen prosessin tulos.

Piti vain pitää pää kylmänä ja olla ajattelematta asiaa, ennen kuin oikeasti oli nimiä papereissa.

Jalmari Helander

– Etsimme pääosan esittäjää ja saimme sattumalta kuulla, että Samuel L. Jackson on kiinnostunut tästä käsikirjoituksesta, Helander kertoo.

Kesti kuitenkin aikansa, ennen kuin palaset toden teolla loksahtivat paikalleen.

– Piti vain pitää pää kylmänä ja olla ajattelematta asiaa, ennen kuin oikeasti oli nimiä papereissa. Muuten olisi voinut tulla pudotus vähän liian korkealta.

Mitään pudotusta ei kuitenkaan tullut, vaan Jackson todella lähti mukaan suomalaiselokuvaan ja Helanderin unelma kävi toteen.

– Jackson on sen verran iso stara, että siinä oli sitten jo kaikennäköistä porukkaa hänellä koko ajan mukana: oma kokki ja kaikennäköiset systeemit. Hänellä oli oma stunt-mies, puvustaja, assari ja tämmöistä.

Lue seuraavaksi