Rokote voi säästää papa-kokeissa ravaamiselta

Moni nainen ravaa papa-kokeissa muutaman vuoden välein ja virallisessa seulontaohjelmassa kokeita otetaan viiden vuoden välein. Kun kohdunkaulan syöpää ehkäisevän rokotteen saaneet tytöt tulevat seulontaikään, tilanne todennäköisesti muuttuu.

Kotimaa
Terveydenhoitaja laittaa tytölle rokotteen käsivarteen
Sini Ojanperä / Yle

Papilloomavirusrokotteen odotetaan säästävän tulevaisuudessa paljon rahaa, aikaa ja vaivaa kun kohdunkaulan syövän seulontoja voidaan keventää. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen työryhmä on laskenut, että rokotuksen yleistyminen ja seulontaohjelman uudistaminen yhdessä voisivat säästää 17 miljoonaa euroa vuosittain.

Kunhan rokotetut tytöt tulevat seulontaikään, seulontoja voidaan todennäköisesti harventaa.

– Todennäköisesti rokotettuja tyttöjä tullaan seulomaan eri tavalla. Rokotteella on hyvä suoja nopeimmin syöpään etenevää HPV-tyyppiä vastaan. Nopeammin kehittyvien syöpien todennäköisyys rokotetuilla romahtaa, jolloin voidaan pidentää seulontaväliä, selittää ylilääkäri Tuija Leino THL:n rokotusohjelmayksiköstä.

Kohdunkaulan syöpää ehkäisevää HPV-rokotetta alettiin antaa teini-ikäisille tytöille noin puolitoista vuotta sitten, kun rokote tuli rokoteohjelmaan.

Seulontaan viiden vuoden välein

Nykyään kohdunkaulan syöpiä ehkäistään seulonnoilla, joita tehdään naisille julkisessa terveydenhuollossa viiden vuoden välein kolmestakymmenestä ikävuodesta alkaen. Moni nainen käy tätäkin useammin oma-aloitteisesti kokeissa.

– Vuoden välein ottaminen on ainakin ihan turhaa. Syövän kehittyminen kestää 5-10 vuotta, kommentoi Tuija Leino.

Seulontojen mahdolliseen harventamiseen liittyy myös se, mitä testiä seulonnoissa käytetään. Nykyään käytössä olevalla papa-kokeella etsitään syövän esiasteita. Kun esiasteiden määrä vähenee rokottamisen myötä, saatetaan käyttöön ottaa vielä herkempi papilloomavirusinfektion osoittava HPV-testi.

– Rokote ja seulonnat tukevat toisiaan. Tulevaisuudessa rokotetuilla seulonnaksi ehkä riittäisi kaksi papilloomavirustestiä elämän aikana, pohtii THL:n työryhmään kuulunut naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pekka Nieminen.

Vielä aivan pian seulontoihin ei ole tulossa muutoksia.

– Tällä hetkellä HPV-testiä ei suositella alle 35-vuotiaille naisille lainkaan, koska HPV-infektio on yleinen nuorilla, paranee yleensä itsestään ja HPV-testin käyttö johtaa lievien tulehduksellisten esiastemuutosten ylidiagnostiikkaan, todetaan Sosiaali- ja terveysministeriön seulontoja käsittelevässä raportissa viime vuodelta.

Rokotuksia otetaan vaihtelevasti

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella arvioidaan, että noin 70 prosenttia kohderyhmänä olevista tytöistä on ottanut rokotteen.

– Rokotuskattavuus vaihtelee noin 60-80 prosentin välillä ja joissakin kunnissa se on alhaisempi. Osassa näistä alempi luku johtuu tietojen saannin ongelmista, sanoo ylilääkäri Tuija Leino.

Leinon mukaan rokotusohjelma on puolentoista vuoden aikana lähtenyt hyvin käyntiin.

– Ison määrän rokottaminen on pian tehty ja siirrytään rokottamaan vain kuudennen luokan tyttöjä.

Aluksi rokotetta on annettu myös 7.-9.-luokkalaisille.