1. yle.fi
  2. Uutiset

Yksi ääni ratkaisi – Kiistelty Kollajan allas halutaan Pudasjärvelle

Pudasjärven valtuusto on päättänyt torstaina kiistellyn Kollajan altaan ja vesivoimalaitoksen tulevaisuudesta. Äärimmäisen tiukan äänestyksen jälkeen valtuusto päätti, että hanketta pitää viedä eteenpäin.

luonto
Pudasjärven kaupungin valtuustosali
Kati Teirikko / Yle

Pudasjärven valtuusto äänesti torstaina illalla siitä, mitä mieltä kaupunki on Kollaja-hankkeen etenemisestä. Äänestyksen pohjana oli kaupunginhallituksen esitys, jonka mukaan kaupunki suhtautuu kielteisesti Kollaja-hankkeen etenemiseen.

Äänestyksen ja kipakan keskustelun jälkeen valtuusto äänesti hankkeen tulevaisuudesta. Valtuuston mielestä Kollaja-hanketta pitää ajaa eteenpäin.

Kaupunginhallituksen esitystä vastaan äänesti 18 valtuutettua. Puolesta äänesti 17. Eli Kollajan tulevaisuus ratkaistiin yhden äänen enemmistöllä.

Näin ollen Kollaja-hanke etenee todennäköisesti seuraavaksi hallitusneuvotteluihin keväällä.

Hanketta puuhaavan PVO Vesivoiman toimitusjohtaja Pertti Pietinen seurasi äänestystä paikan päällä. Hän oli luonnollisesti tyytyväinen äänestystulokseen.

–Toki vielä menee useita vuosia ennen kuin hanke käytönnössä toteutuu. Ensi hallitusneuvotteluissa täytyy puida muun muassa koskiensuojelulakia, Pietinen sanoo.

Keskustan valtuutettu Marja Lantto vastustaa allasta ja oli pettynyt päätökseen.

–Nyt ei auta muuta kuin odottaa mitä seuraavaksi tapahtuu. Aion toki vastustaa jatkossakin hanketta, Lantto toteaa.

Kollajan altaasta on puhuttu jo 50-luvulta lähtien. Koskiensuojelulaki tuli voimaan 1987. Se estää altaan rakentamisen. Asia nousi esille jälleen 2000-luvulla. Altaan rakentamista on perusteltu vesivoimalan tuomalla lisäenergialla ja tulvahaittojen vähentämisellä. Arvostelijat vetoavat mahdollisen patoaltaan vaikuttavan muun muassa läheisiin Natura-alueisiin.

Lue seuraavaksi