Suden hyppy, korpit ja talviyö – suomalaiskuvaaja palkittiin kansainvälisissä kuvakisoissa

Kajaanilainen luontokuvaaja Lassi Rautiaisen kolme valokuvaa on palkittu luontokuvakilpailuissa Norjassa ja Italiassa. Rautiaisen kolme kuvaa kisasivat noin 30 000 valokuvan joukossa.

Kuva: Lassi Rautiainen

Italiaisessa Oasis-luontokuvakilpailussa (siirryt toiseen palveluun) tuomaristo nosti kajaanilaisen luontokuvaaja Lassi Rautiaisen otoksen hyppäävästä sudesta Admarable work -erikoispalkinnolle 57:stä maasta lähetetyn 25 000 valokuvan joukosta.

– Tämän kuvan olen ottanut jo pari vuotta sitten ja se on saavuttanut jo kaksi palkintoa luontokuvakisoissa Venäjällä ja Italiassa. Oasis-luontokuvakilpailun tulokset julkistettiin viime viikolla, ja palkintojen jako on kesäkuussa, mutta en taida sinne joutaa.

Lassi Rautiaisen mukaan suden hyppääminen on biologisesti erikoinen tapahtuma, koska suden ei ole juurikaan tiedetty hyppivän.

– Olen aiemmin nähnyt kiikarilla kaukaa katsoen, että susi ajaa takaa melkein mitä tahansa lintuja, ja nähnyt niitä hyppyjäkin. Susi saattaa hypätä korkeallekin maasta. En tiedä, kuvitteleeko se, että sillä on siivet ja saa linnun kiinni, vai älyääkö, ettei osaa lentää. Eniten kuvassa ihmetyttää tuo suden hyppääminen.

Lassi Rautiaisen kilpailukuva Yö Hepokönkäällä NNPC-luontokuvakilpailussa. Kuva: Lassi Rautiainen

Pohjoismainen luontokuvakilpailu NNPC (siirryt toiseen palveluun) järjestetään viidettä kertaa, ja Lassi Rautiainen lähetti kuviaan siihen ensimmäistä kertaa. Kuvia kilpailuun tuli yli 5 000. Rautiainen sanoo, ettei järjestele esimerkiksi olosuhteita kilpailukuviaan varten.

– Monet kollegat tekevät niin, ja ottava upeita kuvia, joita palkitaan. Minä olen liikkeellä enemmän lottoarvontafiiliksellä, mikä on se huonompi tapa jos aikoo kilpailuissa menestyä.

Muutaman tunnin valotin sinisyyttä pilkkopimeässä, enkä halunnut käsitellä sitä kuvastakaan pois.

Lassi Rautiainen

– Luontokuvakilpailut ja -näyttelyt ovat isotöisiä, en jaksa touhuta niitä montaa kertaa vuodessa. Joskus voi mennä vuosi tai parikin välissä, ettei tule edes osallistuttua, mutta nyt joulu- ja tammikuussa kävin läpi kuviani, ja osallistuin useampaan kilpailuun. Olen tosi iloinen, että menestystäkin on tullut, sanoo vuonna 2007 Vuoden luontokuvan (siirryt toiseen palveluun) ottanut Lassi Rautiainen.

Rautiainen osallistui torstai-iltana Oslossa järjestettävään palkintogaalaan, ja tapahtuma jatkuu festivaalina loppuviikon ajan. NNPC-kuvakilpailussa Rautiaisen otos korpeista sijoittui kolmanneksi luovien kuvien sarjassa, ja kunniamaininnan saavuttanutta maisemakuvaa hän kuvasi vuoden 2014 tammikuussa Puolangan Hepokönkäällä.

– Käyn joka vuosi kuvaamassa Hepokönkään vesiputouksella, se on mielenkiintoinen paikka. Muutaman tunnin valotin sinisyyttä pilkkopimeässä, enkä halunnut käsitellä sitä kuvastakaan pois. Kuvassa oleva kylmä sininen on yön ilmentymä, ja yöllä on vain sinisen aallonpituutta, Lassi Rautiainen sanoo.

Lassi Rautiaisen kilpailukuva Korpit NNPC-luontokuvakilpailussa. Kuva: Lassi Rautiainen

Korpit Rautiainen kuvasi talviaikaan yrityksensä (siirryt toiseen palveluun) kuvauskojullaan itsenäisyyspäivänä käydessään.

– Tässä kuvassa on kilpailusarjan vaatima taiteellinen ulottuvuus, eikä se ole aivan perinteinen dokumenttikuva. Oli vähän valoa ja pimeä päivä. Aloin käymään läpi tuhansia valokuviani tietokoneelta ja kuva korpeista oli tuoreimpien joukossa. Tämä on tällaista roskakoritavaraa, ja olen kannustanutkin, että ne kuvat, mitä poistaa arkistoistaan pitäisikin lähettää kisoihin, Lassi Rautiainen naurahtaa.

Rautiainen sanoo, että matka palkinnon hakuun on paitsi mieluista tunnustusta omalle työlle, myös markkinointimatka tapaamaan satoja valokuvaajia.

– Samalla pääsen levittämään tietoa, että Suomessa on tällainen kaheli, joka kuvaa petoja ja järjestää safareita.