Ely-keskukset postittavat Grahn-Laasosen soidensuojelukyselyn, mutta tulos jäänee heikoksi

Ely-keskuksista lähtee pian maanomistajille kysely soiden vapaaehtoisesta suojelusta. Vastausaikaa on huhtikuun loppuun. Kyselyn ei kuitenkaan uskota tuovan ratkaisua soiden suojeluun.

luonto
Retkeilijä Torronsuolla
Yle Häme

Hämeen ely-keskus on pettynyt siihen, että soidensuojeluohjelman täydennysosa jäi torsoksi.

– Ainahan se harmittaa, kun jokin valmisteltu asia jää toteutumatta, sanoo ylitarkastaja Esa Pynnönen.

Viime kesänä suotutkijat löysivät Kanta-Hämeestä suojeltavaksi kaikkiaan 43 uutta suoaluetta tai suoryhmää. Kartoituksen tavoitteena oli etsiä maakunnasta sellaisia soita, jotka eivät vielä kuulu soidensuojeluohjelmaan.

Ainahan se harmittaa, kun joku valmisteltu asia jää toteutumatta

Esa Pynnönen

Ohjelman päivittäminen ei kuitenkaan edennyt alkuperäisen suotyöryhmän suunnitelmien mukaisesti.

– Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasosen toiveesta ely-keskukset kartoittavat maanomistajien halukkuutta vapaaehtoiseen soidensuojeluun, kertoo Hämeen ely-keskuksen ylitarkastaja Esa Pynnönen.

Kysely maanomistajille lähtee parin viikon sisällä

Ely-keskus onkin nyt valmistelemassa maanomistajille kyselyä vapaaehtoisesta suojelusta. Kysely lähtee parin viikon päästä ja vastauksia pyydetään huhtikuun loppuun mennessä.

Suotyöryhmän tarkoituksena on selvittää maanomistajien suojeluhalukkuus kesäkuun loppuun mennessä. Ylitarkastaja Esa Pynnönen ei usko soiden vapaaehtoiseen suojeluun.

En usko, että soiden suojelun täydennysosan suojeleminen vapaaehtoisesti onnistuu kokonaan

Harri Helenius

– Kanta-Hämeessä on joitakin metsäfirmojen ja valtion omistamia soita, että näiltä osin vapaaehtoinen suojelu on varmaan helpompaa, mutta sitten on paljon soita, missä on hyvin pirstoitunut kiinteistörakenne ja useita maanomistajia. En usko, että soidensuojelun täydennysosan suojeleminen vapaaehtoisesti onnistuu kokonaan.

Vaalien jälkeen selviää suojeluohjelman kohtalo

Suotyöryhmän toimiaikaa on jatkettu syksyyn asti. Ylitarkastaja Esa Pynnönen sanoo, että ely-keskuksessa on odotettu jo puoli vuotta sitä, miten soidensuojeluohjelman täydennysosan käy.

– Ainakaan tällä hetkellä ei ole vielä päätetty täydennysohjelman jatkosta. Varmaan eduskuntavaalien jälkeen selviää se, miten koko ohjelmalle käy, vai edetäänkö ihan puhtaasti vapaaehtoisuuden pohjalta.