1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsinkiläiset saavat lisää aurinkovoimaa jo syksyllä – Suomen suurin laitos jäi heti pieneksi

Vanhan sähkölaitoksen katolle rakennettu aurinkovoimala otettiin käyttöön torstaina Helsingin Suvilahdessa. Asiakkaat vuokrasivat paneeleita niin innokkaasti, että sähköyhtiö lupaa seuraavan voimalan syksyyn mennessä.

Kotimaan uutiset
Suvilahden aurinkovoimala.
Aurinkovoimalan 1200 paneelia tuottavat vuodessa saman verran sähköä kuin 130 kerrostalokaksiota kuluttaa.Petteri Juuti / Yle

Kun Helsingin energiayhtiö Helen asetti syksyllä aurinkopaneelit tarjolle, kaikki yli tuhat paneelia vuokrattiin pikatahtia .

– Tämä oli tosiaankin positiivinen yllätys, ei kunnolla ehditty edes markkinointia aloittaa ja paneelit oli muutamassa päivässä mennyt, myhäilee Helenin projektinjohtaja Atte Kallio.

Ja energiayhtiö tuottaa lisää sitä, mitä asiakkaat haluavat.

– Niinhän me ollaan luvattu ja luvataan edelleen, että me rakennamme näitä niin paljon kuin kysyntää ja asiakkaita riittää. Tavoitteena on se, että ensi syksynä meillä on jo seuraava voimala tuotannossa, sanoo Kallio.

Avajaispäivän kaltaisessa paisteessa yhden paneelin sähkö riittää television ja tietokoneen käyttöön. Paneelin kuukausivuokra on 4,40 euroa. Siitä vähennetään keskimäärin yksi euro aurinkopaneelin tuotannosta riippuen.

Käytännössä asiakkaat ovat siis valmiita maksamaan aurinkosähköstä huomattavasti sekasähkön pörssihintaa enemmän. Helenin aurinkovoimala osoittaa, että ainakaan toistaiseksi kuluttajien kysyntä ei ole aurinkosähkön kasvun este.

Mutta todellinen murros koittaa siinä vaiheessa, kun aurinkosähkön hinta laskee sähköpörssin hintojen tasolle. Silloin tuottajan ei tarvitse laskea aurinkointoilijoiden varaan, vaan sähkön saa kaupattua sähköpörssin valtaville markkinoille.

– Jos pörssisähköön vertaa, niin aurinkosähkön tuotanto ei ole vielä kannattavaa. Suomessa pörssisähkön hinta on niin alhaalla, että aurinkosähkövoimalan on todella hankala kilpailla suoraan sen kanssa, sanoo Kallio.

Hieman pakotettuna Kallio suostuu sanomaan parhaana arvauksenaan, että vaakakuppi kääntyy 5-15 vuoden kuluttua.

– Kyllä ratkaisevin tekijä on suoraan aurinkovoimalan rakentamisen kustannus. Alkuinvestoinnin jälkeen ei maksa juuri mikään mitään. Auringosta saa ilmaiseksi energiaa ja huoltokustannukset ovat todella pieniä tällaisissa voimaloissa.

Lue seuraavaksi