Hyppää sisältöön

Näkökulma: Helsingin aurinkovoimala – ryöstö päivänvalossa vai reilua sähkökauppaa?

Helen lupaa vuokraamiensa paneelien sähkön lyhentämättömänä asiakkaan käyttöön. Mutta vaikka aurinkopaneeli tuottaisi 20 prosenttia käytetystä sähköstä, sähkölaskusta hyvitetään alle viisi prosenttia, laskee toimittaja Petteri Juuti.

Helsingin Suvisaaren sähkövoimalan katolle rakennettu aurinkovoimala on nyt valmis. Tästä hetkestä eteenpäin aurinko paistaa paneeleja vuokranneiden ihmisten sähkölaskuun saakka. Paiste voi olla kuitenkin odotettua himmeämpi.

Helen kertoo verkkosivuillaan, että vuokraaja saa paneelin sähkön lyhentämättömänä käyttöönsä. Tähän ajatukseen tarttui eri painotuksin myös media. Toiveikkaimmat voivat ymmärtää lauseen niin, että jos aurinkopaneeli tuottaa viidenneksen kuukauden kulutuksesta, myös sähkölaskusta lähtee viidennes.

Otetaan esimerkki. Yksiössä asuva pihistelijä voi selvitä kuukauden 100 kilowattitunnilla. Jos pihistelijä ostaa tuulisähköä, lasku on kokonaisuudessaan 20 euroa. Aurinkopaneelin tuotanto on keskimäärin 20 kilowattituntia kuukaudessa, eli 20 prosenttia pihistelijän kulutuksesta. Jos myös hyvitys olisi 20 prosenttia pihistelijän laskusta, se olisi 4 euroa. Tämä olisi melkein yhtä paljon kuin mitä pihistelijä maksaa aurinkopaneelista kuukausivuokraa.

Mutta näin ei ole.

– Myönnetään, että ”saat paneelin tuottaman sähkön lyhentämättömänä käyttöösi” jättää tulkinnanvaraa, mutta kyllä hyvityskäytäntö on myös tuotu selkeästi esille, sanoo Helenin yksikönpäällikkö Perttu Lahtinen.

Verkkosivuilla kerrotaan jäljempänä, että kun paneelin kuukausivuokrasta hyvitetään paneelin tuotanto, jää 4,40 euron kuukausivuokrasta maksettavaa keskimäärin 3,40 euroa. Tätä kannattaa jo uskoa.

Mutta miten toiveiden neljä hyvityseuroa kutistuu todellisuuden yhdeksi?

Puolet sähkölaskusta on siirtoa, jota ei hyvitetä

Ensinnäkin asiakkaan on syytä hoksata saavansa hyvitystä vain sähköenergiasta, ei sen siirrosta. Tämä syö pihistelijän neljästä hyvityseurosta puolet.

Suvilahden aurinkovoimalan katolla on 1200 aurinkopaneelia, joita kuluttajat voivat vuokata. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Sähkön kokonaislaskusta puolet maksetaan voimaloita pyörittävälle sähkön tuottajalle ja puolet verkkoyhtiölle, joka siirtää sähkön voimalasta asiakkaan luo. Tuottaja ja siirtäjä ovat siis kaksi eri yhtiötä.

Se, että siirtomaksua ei hyvitetä, on tavallaan järkeenkäypää. Verkkoyhtiö joutuu joka tapauksessa siirtämään kaiken asiakkaan käyttämän sähkön, oli se peräisin valtakunnan verkosta, Hanasaaren hiilivoimalasta tai sen viereisistä aurinkopaneeleista.

Sähkön myyjän ja siirtäjän ero kuitenkin unohtuu helposti. Monet suomalaiset ostavat edelleen sähkön oman kaupungin myyntiyhtiöltä, jonka tytäryhtiö hoitaa siirron kaupungin sähköverkossa. Tällöin sekä sähköenergia että sen siirto maksetaan samalla laskulla.

Aurinkopaneeleiden esittelysivulla tai toimitusehdoissa ei tästä asiasta erikseen muistuteta. Toimitusehdoissa sanotaan että asiakkaalle hyvitetään sähköntuotannon arvo Helenin Pörssisähkö-tuotteen kulloinkin voimassa olevan hinnan mukaisesti.

Verottajakin on tyytyväinen, sillä siirtoyhtiölle maksetuista rahoista yli kolmasosa päätyy veroina valtiolle.

Jäljelle jääneestä kahdesta hyvityseurosta 60 senttiä jää haaveeksi siksi, että energiamaksusta hyvitetään vain se osa, joka perustuu suoraan kulutukseen. Pihistelijän kympin sähköenergiamaksusta kolme euroa on kiinteitä perusmaksuja, joista vähennystä ei lasketa. Kulutusta on seitsemän euroa. 7 eurosta 20 prosenttia olisi 1,40 euroa. Mutta sekin on liikaa.

Myy aurinkosähkösi halvalla ja osta tuulisähkösi kalliilla

Kuten verkkosivuilla ja toimitusehdoissa sanotaan, Helen hyvittää aurinkopaneelien tuotannon pörssisähkön mukaan. Ja tässä tapauksessa pihistelijä on ostanut nimenomaan päästötöntä tuulivoimaa.

Helenin tuulisähkön hinta on 6,65 snt/kWh ympäri vuoden. HelEnin Pörssisähkön hinta on pörssisähkön, helenin marginaalin ja arvonlisäveron summa. Helmikuussa se oli keskimäärin 4,3 snt/kWh. Niinpä pihistelijä maksaa 100 tuulikilowattitunnista 6,65 euroa ja saa 20 aurinkokilowattitunnista 86 senttiä. Laskusta lähti siis vajaat viisi prosenttia, vaikka vuokrapaneelin tuotto oli 20 prosenttia.

Lahtisen mukaa hyvityksen räätälöiminen asiakkaan ostaman sähkötuotteen perusteella voisi olla mahdollista, mutta vaatisi enemmän järjestelmätason rukkaamista. Kun yksi hinta piti valita, valittiin pörssihinta.

– Sähkön pörssihinta on läpinäkyvä ja tuntitasolla hinnoiteltu, joten hyvitys kuvaa hyvin aurinkosähkön arvoa markkinoilla. Asiakas saa siis sekä ymmärryksen tuntitason tuotannosta ja samalla sen arvosta markkinoilla.

Kismittääkö? Hanki ihan oma paneeli

Jos pihistelijällä olisi oma aurinkopaneeli kerrostalonsa katolla, säästöä kertyisi sentään 2,5 euroa. Mutta sitten pitäisi ostaa ja asentaa oma paneeli. Siksi Helen saa todennäköisesti vuokrattua myös syksyllä avattavan, toisen aurinkovoimalansa paneelit, vaikka mainoslauseet jättäisivät vähemmän tulkinnanvaraa.**
**

.
.