Pyörätuolilla liikkuvat kaipaavat parempia ja muodikkaampia vaatteita – Suomessa vain muutamia ammattitekijöitä

Liikuntarajoitteiset kaipaavat lisää heille sopivia vaatteita. Esimerkiksi pyörätuolilla liikkuvilla on vaikeuksia löytää sopivaa vaatetusta. Helppokäyttöisellä vaatetuksella voitaisiin myös säästää hoitokustannuksissa.

Pyörätuolissa istuva Mika katselee takkia.

Outokumpulainen Soili Kurikka-Mononen on yksi Suomen ainoita pyörätuolivaatteiden suunnittelijoita. Monosen yrityksen käytäviä pyörätuolillaan rullaileva Mika Timonen taas yksi hänen vakioasiakkaistaan.

– Minulle tuli yllättäen vuonna 2003 linnan juhliin kutsu ja siellä oli pukupakko. Lainasin isältäni pukua, mutta huomasin, että takki röpsöttää mahan kohdalta. Ei se oikein sinne sopinut. Sitten kuulin, että täällä Outokummussa tehdään pyörätuolivaatteita. Nyt Soile on minulle 12 vuotta vaatteita tehnyt, Timonen kertoo.

Pyörätuolissa päivät istuvan on tällä hetkellä vaikea löytää sopivia vaatteita normaaleista vaatekaupoista. Vaatteet on suunniteltu lähes 100-prosenttisesti seisoville ihmisille.

Kaupoista ostettavia vaatteita on todella vaikeaa ryhtyä korjuuttamaan.

Mika Timonen

– Kun istun pyörätuoliin, niin lahkeet nousevat ylös ja nilkat ovat paljaana viiden sentin matkalta. Housuissa takaosa jää paljaaksi ja samoin takeissa myös. Kaupoista ostettavia vaatteita on todella vaikeaa ryhtyä korjuuttamaan, Timonen sanoo.

"Oikeat vaatteet tuovat säästöjä"

Kurikka-Mononen tekee osan vaatteistaan itse ja osa ommellaan Virossa. Mallistossa Hiljattain yhteistyökumppaniksi tuli myös Kiteen ompelimo, joka on tunnettu Marimekon tuotteista. Vaatteet tehdään sarjoitettuna.

Joissakin kunnissa tukea voi saada ja joissakin ei.

Tiina Lappalainen

– Jokainen asiakkaista on kuitenkin omanlaisensa. Vaikka olen tehnyt sarjonnat, niin jokainen tarvitsee pieniä muutostöitä. Vamman laadut ovat hyvinkin erilaisia.

Pyörätuolissa istuvien mukaan helposti puettavat vaatteet tuovat yhteiskunnalle säästöjä. Parhaimmillaan avustajaa ei tarvita kun pukeminen hoituu itse. Vaateostosten tukeminen on kuitenkin kirjavaa, Invalidiliitosta kerrotaan.

– Tämä valitettavasti on harkinnanvaraisia ja kunnan määrärahasidonnaisia tukimuotoja, josta ei paljon mainosteta. Eikä niistä ihmisillä ole paljon tietoa. Joissakin kunnissa tukea voi saada ja joissakin ei, valittelee Invalidiliiton sosiaalipoliittinen asiantuntija Tiina Lappalainen.

Muotivaatteita kaivataan

Kurikka-Monosen valikoimista löytyymuun muassa toppa- ja välikausivaatteita sekä helposti puettavia viittoja ja jalkoihin pujotettavia pusseja. Rekeissä roikkuu myös pyörätuolissa liikkuville naisille suunnattuja jakkuja. Lisää valmistajia kuitenkin kaivattaisiin.

Vammaisuus ei ehkä tänä päivänä ole kovinkaan hohdokasta.

Soili-Kurikka Mononen

– Ennen kuntoutuksessa vaihdettiin kuulumisia mistä kukakin on vaatetta hankkinut. Se oli aika hidasta. Mutta nyt tilanne on vähän helpottunut Facebookin myötä, Mika Timonen kertoo.

– Minä osaan tehdä tällaisia vaatteita. Nämä eivät kaikille riitä. Minä teen niitä vaatteita mitä toivotaan. Alalle kaivattaisiin lisää muodikkaita vaatteita. Mutta vammaisuus ei ehkä tänä päivänä ole kovinkaan hohdokasta, Kurikka-Mononen toteaa.