Ihmiskauppasyytös Kokkolassa: Satoja tunteja ylitöitä 300 euron nettopalkalla – syytetyt kiistävät

Kokkolassa on alkanut ihmiskauppajutun oikeuskäsittely. Syyttäjän mukaan intialaisravintolan työntekijällä teetettiin iso määrä ylitöitä, hänelle maksettuja palkkoja otettiin takaisin ja nettopalkka jäi pieneksi. Syytetyt kiistävät kaikki syytteet.

Kotimaa
Kuvassa ihmiskauppaoikeudenkäynnin syytteidenluku. Vasemmalla kantaja.
Oikeudenkäynti ihmiskauppajutussa alkoi Kokkolassa torstaina 19.3.Kalle Niskala / Yle

Syyttäjä vaatii Keski-Pohjanmaan käräjäoikeudessa ravintolan omistajille muun muassa ehdollista vankeutta ja yhteisösakkoa. Syyttäjän mukaan nepalilainen työntekijä teki neljän kuukauden aikana ylitöitä 750 tuntia tekemällä 7-päiväistä viikkoa ja 12-tuntisia päiviä ilman taukoja.

Syytetyt myös siirsivät syyttäjän mukaan palkkoja takaisin työntekijän tililtä hallussaan olevilla pankkitunnuksilla ja työntekijän nettopalkaksi jäi 300 euroa kuukaudessa. Ravintolan saama rikoshyöty oli syyttäjän mukaan 46 000 euroa.

Syyttäjä vaatii ravintolan johtokolmikolle ehdollista vankeutta ja yritykselle 25 000 euron yhteisösakkoa ihmiskaupasta sekä rikoshyödyn menettämistä valtiolle. Lisäksi työntekijä vaatii 49 000 euron palkkasaatavia ja 10 000 euron korvausta kärsimyksistä. Vaihtoehtoisesti syyttäjä vaatii rangaistusta kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä.

Syytetyt kiistävät syytteet. Heidän mukaansa ravintolassa ei edes ollut niin paljon asiakkaita, että väitetyt ylityöt olisivat olleet mahdollisia. Nepalilaismiehellä oli passi hallussaan ja hän sai myös kännykän käyttöönsä.

Käsiteltävä tapaus koskee noin yhdeksän kuukauden ajanjaksoa vuosina 2010–2011.