Vesisäiliö oli vielä matkalla – purkutyömaan pölypilvi pani ilmanlaatumittarinkin koville

Kiistellyn Niemen talon purkaminen aiheutti odottamattomia pölyhaittoja Kokkolassa. Purkutyöt aloitettiin kuiviltaan, ja ilmanlaatu heikkeni oleellisesti. Kaupungin yllätti pölyongelma, purkajan taas seisova ilma. Museo joutui sulkemaan ovensa ja suojaamaan taulut.

Kotimaa
Purkutöiden aiheuttama pöly oli sakeimmillaan maanantai-iltana.
Kuvassa sakea pöly Kokkolan Isollakadulla. Oikealla Roosin talo, jossa toimii K.H. Renlundin museo.Sari Vähäsarja / Yle

Kokkolassa Niemen talon purkutyömaalta leviävä pöly on pakottanut museon sulkemaan ovensa. Rakennus on suljettuna tämän viikon ja K.H. Renlundin museo on joutunut huputtamaan arvokkaat taideteoksensa.

Ilmanlaadun mittausasema sijaitsee noin 100 metrin päässä purkutyömaasta. Mittarissa työmaa on näkynyt katupölyn rinnalla ilman huonontajana. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuuden pitää jäädä alle 50 mikrogrammaan. Maanantaina lukema oli 175 mikrogrammaa.

Tuntipitoisuudet olivat korkeimmillaan maanantai-iltana jopa 800 mikrogrammaa. Tuntitasolle ei ole määritelty ylärajaa. Terveysvaikutusten katsotaan kuitenkin alkavan, kun pitoisuus ylittää 100 mikrogrammaa eli ilmanlaatu on huono. Erittäin huonon raja on 200 mikrogrammaa.

Kuvassa Roosin talon ovi, jossa oleva lappu kertoo museon olevan suljettu.
Minna Mustonen / Yle

Purkupöly yllätti myös kaupungin, sanoo ympäristosuunnittelija Risto Koljonen:

– Ympäristöpuoli ei yleensä valvo aktiivisesti rakennustyömaita. Tiistaiaamuna lähdettiin tutkimaan, mistä on kyse.

Tyyni sää yllätti purkajan

Myös purkutyötä tekevän Timantti-Niemiset yhtiön toimitusjohtaja Tero Nieminen myöntää, että mukaan mahtuu yllätystä. Pöly sinänsä oli tiedossa, sen sijaan odottamatonta oli maanantai-illan tyyni sää:

– Se että ilma oli niin seisova, tuli yllätyksenä. Koko päivä purettiin ja illalla kun tuuli tyyntyi täysin, kaikki pöly jäi leijailemaan.

Vesisäiliö oli Niemisen mukaan jo matkalla, mutta ei ehtinyt pahimpaan vaiheeseen. Tiistaiaamusta työmaalla on ollut käytössä 12 kuution vesisäiliö. Purkavassa kaivinkoneessa on kastelujärjestelmä, joka imee vettä, vie sen suoraan purkusaksen yläpuolelle ja ruiskuttaa korkeapaineella pölyävään kohteeseen.

Tilanne on helpottunut, ja torstaina ilmanlaatu Kokkolan keskustassa oli enää vain tyydyttävää.