Kynsikö kissa tapetit? Kokeile kynsilakkaa, mutta varaudu kaappiin

Jos lapsi tai lemmikki tekee tuhojaan tapeteille, ainoa vaihtoehto ei ole koko huoneen pintaremontti. Ammattilainen ei seiniin kynsilakkaa sudi, mutta ei kiellä tee-se-itse-korjaajaa kokeilemasta sitäkin. Muutenkin vaihtoehtoja riittää ja kokeilu kannattaa, sillä lopuksihan voi aina turvautua kokonaisvaltaiseen ratkaisuun.

Kotimaa
Kissa on raapinut seinän pintamateriaalia.YLE Etelä-Karjala

Lemmikkien kynsimien tai lasten repimien tapettien paikkaaminen pienimuotoisesti jälkiä jättämättä on vaikeaa, muttei mahdotonta, sanoo pintakäsittelylinjan opettaja Jari Piispanen Keski-Pohjanmaan ammattiopistosta. Konsteja on monenlaisia.

Pienen jäljen voi koettaa sutia piiloon kynsilakalla, maalilla tai vastaavalla. Suurin ongelma on saada väri natsaamaan aiemman kanssa. Tapetit ovat usein mattapintaisia, joten niin olisi käytettävän aineenkin hyvä olla, jotta kiilto ei saa korjattu kohtaa erottumaan.

– Ammattilaisena en lähde kynsilakkaa sinne laittamaan, mutta tee-se-itse-korjaajalle se voi olla helpoin vaihtoehto. Ei mitään estettä, sanoo Piispanen.

Laajemminkin maalia voi tapetteihin sutia. Sileä tapetti voi kupruilla maalattaessa, mutta kuprut häipyvät yleensä, jos tapetti on kiinnitetty aikanaan hyvin.

Repeämät voi myös kitata maalauksen alle ja maalaustyössä käyttää erilaisia tekniikoita. Jos tapetissa kuitenkin on voimakasta kohokuviota, kuviot tahtovat jäädä näkyviin. Kaikkea maalausjälki ei silloin miellytä, sanoo Piispanen.

Osittainen vaihto voi olla vaikeaa

Jos kyseessä on sen verran uusi tapetti, että samaa rullaa on vielä jäljellä, voi välistä poistaa vaurioituneen vuodan ja korvata sen uudella.

Ja jos tapetista on irti isoja paloja, vaihtaminen onkin ainoa vaihtoehto. Tapetin korvaaminen vain metrin korkuisella palalla lattianrajasta on vaikeaa. Onnistumisen todennäköisyyttä lisää, jos ei käytä katkaisuun leikkuria, vaan repimistekniiikkaa, jolloin tapetti ohenee.

– Se voi olla huomaamattomampi. Siinähän ei häviä mitään, jos kokeilee.

Mitään ei häviä, kun kokeilee rohkeasti. Jos lopputulos ei miellytä, niin tapetit saa aina pois seinältä!

Jari Piispanen

Ongelma on suurempi vanhoissa tapeteissa, joissa samakin kuosi on uutena jo sen verran erivärinen, että puhdas vuota vain korostaa vaihdosta. Aiemmin alaosan suojaamiseen käytettiin usein puolipaneelia tiloissa, mutta sen suosio on Piispasen mukaan alamaissa.

Opettaja kehottaakin kokeiluihin:

– Mitään ei häviä, kun kokeilee rohkeasti. Jos lopputulos ei miellytä, niin tapetit saa aina pois seinältä!

Ennen tapettien vaihtoa Perinteiset peittoelementit ovat nekin listalla: vauriokohdan voi peittää taulula, kukalla, sohvalla tai kaapilla.