1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eduskuntavaalit 2015

Keskustan neljäs paikka Lapissa yli 10 000 äänen päässä

Keskustan virallisena tavoitteena vuoden 2015 eduskuntavaaleissa on saavuttaa neljä kansanedustajaa Lapista. Politiikan tutkija Petri Koikkalainen Lapin Yliopistosta ei pidä sitä mahdottomana, mutta laskee sen vaativan vielä paljon tekemistä ja yli 10 000 ääntä enemmän kuin viime vaaleissa.

Politiikan tutkija Petri Koikkalainen, Lapin Yliopisto Kuva: Jarmo Siivikko / Yle

Viime eduskuntavaalit  neljä vuotta sitten Lapissa huipentuivat jännitysnäytelmään vaalipiirin viimeisen paikan kohtalosta. Keskusta ja perussuomalaiset olivat laskennan edetessä vuorotellen viivan yläpuolella. Vaarana oli, että keskusta olisi jäänyt kahden kansanedustajan puolueeksi Lapissa. Tässä valosssa Keskustan neljäs edustajapaikka nyt voisi ollakin tiukemmassa kuin on uskottu.

Politiikan tutkija Petri Koikkalainen Lapin Yliopistosta oli vielä vuosi sitten sitä mieltä, että keskusta ei neljättä paikkaa saa, mutta nyt hän on tarkistanut kantaansa.

– En pidä sitä enää mahdottomana. Ei ole mitään syytä, ettei keskusta voittaisi myös täällä Lapissa. Heillä on vahva ehdokaslista ja kaikki viimeaikainen poliittinen toiminta on ollut omiaan kasvattamaan keskustan suosiota. Hallituksen takeltelu hyödyntää Keskustaa ja sen historia Lapissa on senkaltainen, että heillä on perinteitä tuottaa uusia kansanedustajia koko ajan. On siinä kuitenkin vielä paljon tekemistä, Petri Koikkalainen sanoo.

Viimeisimmän arvion mukaan siihen tarvitaan yli 10 000 ääntä enemmän kuin viime vaaleissa. Suurin piirtein sen verran Keskusta silloin hävisi.

Keskustalla vakuuttava ehdokaslista

Keskustan ehdokaslistalla on kolme istuvaa kansanedustajaa, entinen kansanedustaja ja pari läheltä piti edustajaa. Tarjolla on vanhaa ja nuorta, joten lista on vahva, eräänlainen dream team.

– Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että keskustalaiset kansanedustajaehdokkaat olisivat jotenkin parempia kuin muitten puolueiden ehdokkat, Keskustalla  on vain enemmän politiikasta tunnetua väkeä kuin Kokoomuksella ja SDP:llä, joilla on istuva kansanedustaja ja eikä paljon muuta, Koikkalainen toteaa.

Kokoomuksen ja SDP:n pääkannatusalueet ovat Koikkalaisen mukaan etelässä ja kaupungeissa. Niin myös täällä Lapissa. Äänestäjät  jotka ovat valikoituneet niiden kannattajiksi ovat uskollisia puolueille.

– Koko valtakunnan kannatusheilahtelut ovat näktyneet Kokoomuksen ja SDP:n kannatuksessa myös Lapissa, mutta ei niin paljoa kuin Etelä- Suomessa. Kaikesta huolimatta Kokoomuksen ja SDP:n ei tarvitse menettää hirvittävän  paljoa kannatuksetaan, kun edustajapaikka menee, ennustaa Petri Koikkalainen.

Jytky vaikea uusia

Perussuomalaiseten tilanteen Lapissa Koikkalainen näkee vakaana. Viime vaalien jytky on tasaantunut ja Perussuomalaiset uusinevat paikkansa helposti. Kahteen paikkaan ei Koikkalinenkaan usko.

– Jytkyn toistamien ja suosion ylläpitäminen on vaikeaa. Timo Soinikin on ollut viime aikoina kovin väsyneen oloinen eikä hänkään enää herätä sellaisia intohimoja kuin viimeeksi. Neljä vuotta sitten olin sitä mieltä, etteivät he saa yhtään paikkaa Lapista, mutta kummasti vain sieltä 20%:n kannatus löytyi, nyt uskon yhteen paikkaan, Koikkalainen naurahtaa.

Perussuomalaisten vaalityötä helpottaa Koikkalaisen mukaan se, että heillä on nyt istuva kansanedustaja ja huomattavasti parempi organisaatio kuin neljä vuotta sitten.

Tennilän mentävä aukko

Vasemmistoliiitto lähtee vaaleihin toisen kerran ilman Esko- Juhani Tennilää. Viimeeksi Tennilän poissaolo saattoi maksaa sille toisen paikan. Nyt puolue on valmistauttuneempi tilanteeseen, listoilla on puolueen puoluesihteeri Marko Varajärvi paikkaamassa Tenniilän jättämää aukkoa.

– Vasemmistoliitolla on yritystä paikata tätä aukkoa. Jos se onnistuu on toinen paikka Vasemisitoliitolla mahdollinen, Petri Koikkalainen pohtii.

Puolueen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on myös vakuuttanut, että kaikki ehdokkaat, jotka menevät vaaleissa Vasemmistoliiton listoilta läpi kuuluvat myös sen eduskuntaryhmään. Vasemmistoliiton ja Vasenryhmän ero on tällä erää ohi.