1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Video: Koiraskyyt ovat kiivenneet hangille ottamaan aurinkokylpyjä – edessä kova taistelu naaraskäärmeistä

Luumäkeläinen Soini Hatinen ikuisti poikkeuksellisen näyn kuvatessaan keväthangella kiemurtavan kyykäärmeen. Tänä keväänä käärmeet ovat lähteneet liikkeelle tavanomaista aikaisemmin.

Kyy luikertelee hangella
Kevätaurinko korjaa luonnon lumipeitettä kovaa vauhtia pois. Lämpö ja valo ovat herättäneet luontoa muutenkin, kuten Soini Hatisen kuvaama video hyvin kuvaa.

Luumeläinen Soini Hatinen todisti kamerallaan harvinaislaatuisen näyn, kun keväthangelle kiivennyt kyy sattui Hatisen näköpiiriin. Kyseessä ei ole yleinen näky, kertoo kotkalainen luontoasiantuntija Urpo Koponen.

– Yleensä kyyt tulevat Etelä-Suomessa esille maaliskuun viimeisellä viikolla. Nyt havaintoja kuitenkin on jo kertynyt, Koponen kertoo.

Hänen mukaansa syynä on vähäluminen ja lämmin talvi.

– Lämpötilat ovat sotkeneet käärmeiden horrostamista, sillä normaalisti käärme on maan alla lokakuusta maaliskuun loppuun. Nyt ollaan kyllä aikataulusta edellä, Koponen sanoo.

Koiraat esille ensin

Ensimmäisenä esille Koposen mukaan tulevat koiraskäärmeet ja syykin on selvä.

– Koiraat tulevat ottamaan aurinkokylpyjä, jotta saavat itsensä lisääntymiskuntoon. Samalla he myös kamppailevat yhdyskunnan vahvimman koiraan tittelistä. Ne nousevat vastakkain tappelemaan nousten toisiaan vasten, Koponen kertoo.

Hänen mukaansa voittanut koiras pääsee parittelemaan kaikkien yhdyskunnan synnytysvuoroisten naaraskäärmeiden kanssa. Suurissa yhdyskunnissa vahvimmat koiraskäärmeet saavat muutamia naaraskäärmeitä, Koponen kuvailee käärmeyhdyskunnan sisäistä hierarkiaa.

Käärmeiden synnytysaika on elo-syyskuussa juuri parhaaseen marja- ja sieniaikaan. Tuolloin naaraskäärmeet ovat Koposen mukaan aggressiivisia ja suurin osa puremista tulee kantavien naaraskäärmeiden toimesta. Koponen muistuttaa, että käärme ei ole ihmistä kohtaan aggressiivinen muulloin kuin kantaessaan munia.