1. yle.fi
  2. Uutiset

Ensimmäinen avaruuskävely 50 vuotta sitten oli koitua kosmonautin kohtaloksi – video

Neuvostoliittolainen Aleksei Leonov poistui avaruusaluksestaan 12 minuutin ajaksi. Harva kuitenkaan enää muistaa häntä.

Avaruuskävely
Neuvostoliittolainen kosmonautti Aleksei Leonov ensimmäisen avaruuskävelyn aikana maaliskuussa 1965.
Neuvostoliittolainen Aleksei Leonov poistui avaruusaluksestaan 12 minuutin ajaksi 18. maaliskuuta 1965.

Ensimmäisestä avaruuskävelystä on kulunut 50 vuotta. Neuvostoliittolainen Aleksei Leonov teki ensimmäisen avaruuskävelyn 18. maaliskuuta vuonna 1965.

Yhdysvallat ja Neuvostoliitto kilpailivat 1960-luvulla kiivaasti avaruusteknologiassa. Neuvostoliitto lähetti avaruuteen ensimmäisen satelliitin ja ihmisen, ja Yhdysvallat yritti kuroa kiinni Neuvostoliiton etumatkaa. Neuvostoliitto ehti kuitenkin ensin – ensimmäinen yhdysvaltalaisten tekemä avaruuskävely tapahtui vajaat kolme kuukautta myöhemmin, kesäkuussa 1965.

Leonovin ja toisen lennolla mukana olleen kosmonautin Pavel Beljajevin käyttämä avaruusalus oli nimeltään Voskhod 2 ja se laukaistiin samana päivänä. Kosmonautit aloittivat avaruuskävelyn valmistelun heti päästyään Maata kiertävälle radalle.

Leonovin 12 minuutin pituista avaruuskävelyä juhlittiin tiedotusvälineissä ympäri maailman, mutta se oli vähällä mennä pahasti pieleen.

Leonov ei pystynyt hallitsemaan liikkeitään aluksen ulkopuolella mitenkään muuten kuin vetämällä 15-metrisestä köydestä, joka kiinnitti hänet avaruusalukseen. Leonov kertoi katselleensa Maapalloa allaan ja nähneensä muun muassa Gibraltarin salmen ja Kaspianmeren.

"Polviaan myöten hiessä" – Avaruuskävelyllä oli runsaasti ongelmia

Paineongelmat Leonovin puvussa saivat sen pullistumaan niin, että hänen oli vaikea taivuttaa niveliään. Hän ei myöskään ylettynyt laukaisemaan pukunsa rintaan kiinnitettyä kameraa. Avaruuskapselin kamera sen sijaan onnistui tallentamaan ensimmäisen avaruuskävelyn.

Sama puvun paineongelma sai Leonovin juuttumaan Voskhod-avaruuskapselin ilmalukkoon hänen palatessaan takaisin avaruuskävelyltä. Hän joutui alentamaan avaruuspukunsa painetta, mikä olisi voinut olla hengenvaarallista.

Myöhemmin Leonov paljasti, että hänellä oli mukanaan itsemurhapilleri, jonka hän olisi voinut ottaa, mikäli hän ei olisi pystynyt palaamaan takaisin alukseen ja Beljajevin olisi pitänyt jättää hänet jälkeen.

Neuvostoliiton valtiollinen uutistoimisto raportoi avaruuskävelyn jälkeen, että Leonov voi hyvin, mutta tosiasiassa Leonov oli vähällä kärsiä lämpöhalvauksesta, kun hänen ruumiinlämpönsä nousi lähes kahdella asteella kahdessakymmenessä minuutissa.

Leonov kuvaili olleensa "polviaan myöten hiessä" avaruuskävelyn jälkeen ja että hiki loiskui hänen pukunsa sisällä hänen liikkuessaan.

Leonov ja Beljajev palasivat maahan seuraavana päivänä.

– Meidän piti odottaa taigalla kaksi päivää, että pelastusryhmä löytäisi meidät. Sen jälkeen hiihdimme yhdeksän kilometriä helikopterille, Leonov muisteli lehdistötilaisuudessa Moskovassa jokin aika sitten.

Lue seuraavaksi