1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tässä on poliisin uusi auto – Mörköä et saa hakattua rikki

Poliisi esitteli tänään uuden autonsa, jonka nimi on Mörkö. Mörkö on Suomen poliisin ensimmäinen joukkojenhallintaan suunniteltu auto, jonka kuorisuojaus kestää rajuakin kivitystä. Poliisi saa lähiaikoina noin kymmenen Mörkö-autoa.

Kotimaan uutiset
Poliisin ensimmäinen kuorisuojattu ryhmäajoneuvo joukkojenhallintatoimintaan.
Poliisi esitteli tänään uuden autonsa, jonka nimi on Mörkö.

Ryhmä suomalaisia poliiseja matkusti vuonna 2013 vierailulle Tukholman poliisiin. Sattumoisin samaan aikaan Tukholmassa puhkesivat lähiömellakat, ja suomalaiset poliisit pääsivät näkemään, kuinka naapurimaassa toimitaan mellakkatilanteissa. Ruotsin poliisilla oli mellakoissa käytössään autoja, joissa oli erityinen kuorisuojaus.

Suomalaiset poliisit innostuivat ruotsalaisten joukkojenhallinta-autoista ja nyt Suomen poliisi on saanut oman ensimmäisen joukkojenhallinta-autonsa Mörön. Mörkö on niin uusi, että siitä puuttuvat vielä poliisin tunnisteet.

Suomen ja Ruotsin poliisin lisäksi Tanskan ja Norjan poliiseilla on vastaavanalaiset autot. Tarkoitus onkin, että Pohjoismaiden poliisit voivat käyttää joukkojenhallinta-autoja tarvittaessa yhteisoperaatioissa.

– Autoa voidaan käyttää aivan normaalisti katupartioinnissa, mutta se soveltuu erityisen hyvin myös erilaisiin mielenosoituksiin. Tämän auton kanssa olisimme saaneet esimerkiksi viime vuoden Linnanjuhlien mielenosoituksen paremmin hallintaan, uskoo poliisitarkastaja Jussi Huhtela, joka on ollut valmistelemassa Mörköjen hankintaa Poliisihallituksessa.

Poliisi hakkasi Mörköä kepillä – keppi hajosi

Mörkö-autossa on erityinen kuorisuojaus, joka kestää oikein hyvin iskuja.

– Poliisin autoja hakataan silloin tällöin kepeillä, kivillä ja esimerkiksi polkupyörätelineillä. Tämä auto kestää sellaiset iskut, kertoo Jussi Huhtela.

Poliisi esitteli Mörköä tänään toimittajille. Yksi poliisimies hakkasi autoa ja sen ikkunoita lujaa paksulla kepillä.

Autoon ei tullut naarmuakaan, mutta kepistä lensi palanen.

Mutta, kuka keksi autolle nimen?

– No, se on meidän poikien keksimä nimi, naurahtaa poliisitarkastaja Jussi Huhtela.

Lue seuraavaksi