1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lukupiiri

Radio Säteilyn juhlavuonna luvassa pikkutuhmaa lukupiiriä

Kunnioitettavaan viidentoista vuoden ikään ehtinyt opiskelijoiden radio on aloittanut lähetyksensä 6.4. Säteily tarjoaa kolme viikkoa ympäri vuorokauden kuulijoille jotain ihan muuta kuin tavanomaisen radiokokemuksen.

Panu Akrenius (vas.), Marjo Ollilla ja Saara Lahnajärvi ovat Radio Säteilyn johtoporras. Kuva: Tuukka Tervonen / Yle

Yliopisto-opiskelijoiden pyörittämä harrastelijaradio ottaa ylpeänä harteilleen kokeilevan ja erilaisen radion viitan. Radiolla on kolme tuottajaa, 40 - 50 tekijää ja lisäksi Taustasäteily -osio joka on käytännössä tyhjää tilaa minne kuka tahansa voi spontaanisti ilmoittautua tekemään ohjelmaa kuulijoiden iloksi.

– Mitä vain voi tapahtua, sieltä ei ikinä tiedä mitä sieltä tulee. Aina tulee spontaaneja ohjelmajuttuja, toiminnanohjaaja Marjo Ollila kuvailee.

– Moni tekijä tekee ihan kokeilunhalusta erilaista radiota kun siihen on lupa, tiedottaja Saara Lahnajärvi kertoo Säteilyn filosofiasta.

Seuraavan kolmen viikon lähetysajan ohjelmistoon kuuluu muun muuassa Anri Gorskin ja Ella Karttusen Pikkutuhma lukupiiri jossa luetaan eroottisia novelleja, Serlingin efekti -ohjelma joka on sisällöltään kuin tribuutti vanhalle Twilight zone -ohjelmalle ja Vokaalittomat jossa luetellaan ja kommentoidaan erilaisia pelkotiloja ja soitetaan pelkkää instrumentaalista musiikkia. Sisältö on siis hyvin poikkeavaa muiden radioiden lähetysvirrasta.

– Ohjelmia on tulossa myös shamanismista sekä olutmaistelusta. Yhteensä eri ohjelmia on neljänkymmenen ja viidenkymmenen välillä, ohjelmavastaava Panu Akrenius kertoo.

Radio Säteilyn aloitti 2001 Juha Rissanen, Lapin yliopiston opiskelija. Ikää Säteilylle on siis kertynyt jo 15 vuotta minä aikana ohjelmatarjonta on kasvanut, lähetysten pituus kasvanut kahdesta viikosta kolmeen ja lähetykset ovat muuttuneet ympärivuorokautisiksi. Anarkistinen ja vapaa sisältö on pysynyt ennallaan, mutta joka vuosi tuo jotain uutta.

– Meillä on joka vuosi muuttuva visuaalinen teema. Tänä vuonna se on sitten kuningaskunta. Ja tämän vuoden Radio Säteily on paras kautta aikojen, tuottajat toteavat yhdessä.

Radio säteilyä voi kuunnella taajudella 104,4 MHz aina 26. huhtikuuta saakka.

Korjattu 10.4. kello 12.37: Radion perustajan etunimi.