Talvivaaran miehet saa jatkoa – lyhytelokuvassa päivitetään kaivoksen tilanne

Talvivaara-dokumentin jatko-osa on 15 minuutin mittainen lyhytelokuva, joka päivittää kaivoksen tapahtumat nykypäivään. Ohjaajan mukaan lyhytelokuvassa pyritään saamaan kokonaiskuva tilanteesta. Talvivaaran miehet esitetään jatko-osineen televisiossa huhtikuussa.

Kotimaa
Talvivaaran miehet elokuvan kuva.
Zone2Pictures

Talvivaaran miehet -dokumenttielokuva saa jatko-osan. Parhaillaan leikkauspöydällä oleva jatko-osa on päivitys Talvivaaran nykytilanteeseen. Varsinaiseen dokumenttielokuvaan kaivosyhtiön tuoreimmat tilanteet ja muutokset eivät ehtineet. Elokuva tehtiin dramatisoiden yhdestä näkökulmasta. Talvivaaran tapahtumia voidaan katsoa monelta eri suunnalta.

– Tässä 15 minuutin lyhytelokuvassa pyrin ottamaan kokonaiskopin tästä tilanteesta ja tapahtuneesta työntekijöiden näkökulmasta. Talvivaarassa on monta näkökulmaa, niitä yritämme tähdentää ja ymmärtää, että minkälaisilla maailman vesillä Talvivaaralaiva on seilannut markkinataloudellisesti, kertoo lyhytelokuvan tekijä Markku Heikkinen.

Dokumenttielokuvien ilmestymisen kannalta Heikkisellä on ollut kiirettä. Talvivaaran miehet -dokumentin lisäksi ensi-iltaan tulee näinä päivinä Kajaanin opettajankoulutuksen alasajosta kertova Olipa kerran seminaari, ja työn alla on myös uusin dokumentti nimeltä Kainuun kongolaiset.

Yritämme tähdentää ja ymmärtää, että minkälaisilla maailman vesillä Talvivaaralaiva on seilannut markkinataloudellisesti.

Markku Heikkinen

– Sen olen huomannut, että on vaikea puristaa dokumenttia valmiiksi ennen kuin edellinen on tehty. Kun Talvivaaran miehet -dokumentti valmistui, niin silloin löytyi henkinen tila viedä Olipa kerran seminaari loppuun. Kovin montaa asiaa ei voi viimeistellä loppuun yhtä aikaa, toteaa dokumenttielokuvien tekijä Markku Heikkinen.

Talvivaaran miehet ja sen jatko-osa esitetään Ylen dokumenttiprojekti -ohjelmassa 20. huhtikuuta.