1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Liian kalliiksi haukuttu Apotti kutkuttaa sittenkin Espoota

Espoo harkitsee paluuta potilastietojärjestelmä-Apotin kelkkaan. Kaupunki irtautui potilastietojärjestelmän valmistelusta pari vuotta sitten, mutta nyt kiinnostus on palautumassa. Perusturvajohtajan mukaan kaupunki valitsee lopulta järjestelmän, joka on "kaupan parhain".

Kuva: Yle

Espoo harkitsee paluuta potilastietojärjestelmä-Apotin kelkkaan. Espoo käyttää nyt Effica-potilastietojärjestelmää, mutta kaupunki on valmis harkitsemaan Apottia, mikäli se on parhain saatavilla oleva tietojärjestelmä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri sekä Helsinki, Vantaa, Kauniainen ja Kirkkonummi ovat hankkimassa yhteistä potilastietojärjestelmää minkä pitäisi osaltaan poistaa nykyisten useiden erillisten järjestelmien tuomat ongelmat. Esimerkiksi lääkärit ovat valittaneet, että nykysysteemillä aikaa tuhraantuu turhaan eri järjestelmien selaamiseen eikä kaikkia potilaan tietoja löydä yhdellä kertaa.

Espoon irtautuminen Apotista muutama vuosi herätti huolen muun muassa Jorvin työntekijöissä, että potilasturvallisuus vaarantuu, jos järjestelmiä ei saada yhtenäistettyä.

Irtautumispäätöstä Apotista pidetään Espoossa silti oikeana. Perusturvajohtaja Juha Metson mukaan nykyistä järjestelmää on voitu kehittää paremmaksi, vaikka täydellinen se ei ole vieläkään.

– Järjestelmä keskustelee paremmin ja paremmin, mutta ei riittävän hyvin tietenkään. Eihän me voida silti hypätä siitä ulos. Sitten ei olisi mitään tietojärjestelmää, koska Apottihan on kilpailutus- ja hankintajärjestelmä. Sillä ei ole vielä mitään tuotannossa olevaa asiakastietojärjestelmää.

Uusi kurssi kiinnostaa

Apotti-potilastietojärjestelmän kehittäminen uuteen suuntaan on silti saanut kiinnostuksen viriämään uudestaan.

Apotti-hankinnassa on siirrytty nyt siihen suuntaan, jota me pidimme tärkeänä kun me irtauduimme siitä.

Juha Metso

– Se ovihan ei ole kokonaan sulkeutunut. Apotti-hankinnassa on siirrytty nyt siihen suuntaan, jota me pidimme tärkeänä kun me irtauduimme siitä.

Metson mukaan Espoolle oli ja on tärkeää, että potilastietojärjestelmä koostuisi erillisistä osista, joita voisi vaihtaa tarvittaessa.

– Tietojärjestelmien tulisi koostua tällaisista modulaarisista osista. Näin voitaisiin olla vapaita yksittäisen toimittajan loukusta. Nyt on tärkeää, että Suomeen syntyisi näissä järjestelmissä oikeasti kilpaillut markkinat. Espoota kiinnostaa paras saatavilla oleva järjestelmä ja sellainen me lopulta halutaan, Metso lopettaa.