Sähkölasku ja hiilijalanjälki pienenevät aurinkosähköllä

Sähköntuotanto omakotien aurinkopaneeleilla on yleistymässä hyvää vauhtia. Aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet reilusti ja sen uskotaan innostavan pienvoimaloiden hankintaan. Kymmenellä aurinkopaneelilla voi korvata yli 10 prosenttia sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutuksesta.

tekniikka
Aurinkopaneeleita talon katolla
Merja Siirilä / Yle

Suomessa aurinkosähkön tuotanto on vielä lapsenkengissä, mutta kasvussa. Koko maassa on toiminnassa joitakin satoja pienvoimaloita. Vaasanseudulla arvioidaan joidenkin kymmenien kiinteistöjen hyödyntävän auringon energiaa sähkönä.

Yksi näistä on Kotirannalla. Siellä vaasalaisen perheen autotallinkatolla 10 aurinkopaneelia keräilevät sähkövoimaa kevätauringosta. Näillä leveyksillä auringon säteilyenergiasta 90% saadaan maaliskuun ja syyskuun välillä. Se näkyy myös aurinkopaneelien tuotannossa.

–Talvella lumi ja jää pettivät paneelit ja tuotto oli nolla. Mutta nyt aurinko paistaa ja sähköä on alkanut tulla, sanoo Juha Rintamäki.

Sähkölasku ja päästöt kuriin

Talon aurinkopaneelit ovat olleet tuotannossa viime keväästä lähtien. Ne ovat tuottaneet sähköä vajaan vuoden aikana yhteensä 2 megawattituntia. Sillä on jo selvästi merkitystä sähkölämmitteisen talon kokonaiskulutuksessa.

–Tämän vajaan vuoden aikana on päästy siihen, että reilut 10% koko talouden sähkönkulutuksesta tulee aurinkosähköstä, laskee Juha Rintamäki.

Tuotetun sähkön voi myydä eteenpäin sähköverkkoon tai käyttää omiin tarpeisiin. Verkosta saaatava sähkön hinta on pieni. Rintamäen pienvoimalan tuotosta sähkön pörssihinnalla olisi kertynyt vuodessa noin 70 euron tuotot. Sähkön käyttö omassa taloudessa on selvästi hyödyllisempää.

–Kannattavinta on käyttää sähkö itse. Silloin saa siirto- ja energiamaksut sekä verot omaksi hyödyksi ja paneelien tuotto on moninkertainen sähkön myyntiin verrattuna, vakuuttaa Juha Rintamäki.

Rahallisten hyötyjen lisäksi aurinkopaneeleilla tuotettu oma sähkö pienentää myös talouden hiilijalanjälkeä. Paneelien tuotto on pienentänyt Rintamäen perheen sähkönkäytöstä muodostuvia hiilidioksidipäästöjä noin 1, 3 tonnilla ensimmäisen vuoden aikana.

Paneelien hinnat laskussa

Aurinkosähkön tuotantoon kelpaavien paneelien hinnat ovat pudonneet viimeisten vuosien aikana reilusti. Nyt omakotitalon perusjärjestelmän saa koosta riippuen noin 4- 6- tuhannella eurolla. Aurinkosähköä tuottava pienvoima maksaa itsensä nykyisillä sähkönhinnoilla takaisin 10- 15 vuodessa.

Aurinkosähkön pientuotanto on sähköverosta vapaata 50 kilovolttiamppeerin (kVA) tehoiseen voimalaan saakka. Hallituksen alkuvuonna tehdyn lakiesityksen mukaan verottoman tuotantolaitoksen kokorajaa ollaan nostamassa kaksinkertaiseksi. Pienvoimalan vuotuinen sähköveroton tuotannon määrä on nousemassa 800 Megawattituntiin.