Auringonpimennys vetää jopa kaukomaille

Täydellinen auringonpimennys on kiehtova luonnonilmiö, mutta valitettavan harvinainen. Se on niin kiehtova, että on ihmisiä jotka matkustavat jopa kaukomaille kokeakseen täydellisen auringonpimennyksen.

luonto
Emma Herranen on hakenut kaukomailta asti täydellisen auringonpimennyksen tunnelmaa.
Emma Herranen on hakenut kaukomailta asti täydellisen auringonpimennyksen tunnelmaa. Vuosien varrella hän on nähnyt ja valokuvannut peräti viisi täydellistä auringonpimennystä ja useita osittaisia.(c) 2008 Henrik ja Emma Herranen

Täydellinen auringonpimennys on – sen mukaan mitä kertomuksia kuulee – sadunomainen tilanne, jossa luonto tuntuu ikään kuin pysähtyvän. Päivä pimenee pikkuhiljaa epätodellisen väriseksi ja linnut lopettavat laulamisen.

– Täydelliset auringonpimennykset ovat yksi vaikuttavimmista luonnonilmiöistä mitä maailmassa on. Harmi vaan kun niitä on harvoin ja kaukaisissa paikoissa, joten niitten perässä täytyy matkustaa, tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan jäsen Emma Herranen sanoo.

Yhdysvalloissa on vuonna 2017 melko laajalla alueella tulossa täydellinen pimennys

Emma Herranen

Hän on käynyt kokemuksen perässä useita kertoja jopa Kiinaa ja Australiaa myöten. Lista on kohtuullisen pitkä.

– Vuonna 1999 käytiin Itävallassa katsomassa täydellinen auringonpimennys. Se oli kaikkein paras Euroopassa pitkiin aikoihin ja onnistuttiin näkemään se. Tämän jälkeen tehtiin ystäväporukalla matka Australiaan, siellä oli 2002 täydellinen pimennys ja sen jälkeen poikettiin Turkissa 2006 katsomassa täydellinen pimennys.

Riskimatkailua

Auringonpimennysmatkailu on todellista luonnon armoilla menemistä siinä mielessä, että koskaan et tiedä mikä sää parhaassa katselukohteessa on.

Siksi Emma Herranenkaan ei käy Färsaarilla jossa auringonpimennys näkyy täydellisenä. Färsaarten sää on tähän aikaan vuodesta sellainen, että hyvä kirkas katselukeli on hyvinkin epätodennäköinen.

Kokemusta vetisestä pimennyksestä on jo olemassa.

– Kiinan reissu oli edessä vuonna 2009. Siellä oli täydellinen pimennys ja oli todella tiukalla että päästiin näkemään siitä yhtään mitään. Siellä tuli vettä kuin aisaa ja olosuhteet oli hyvin saunamaiset.

– Ja vielä vuonna 2012 mentiin uudelleen Australiaan katsomaan täydellinen auringonpimennys. Siinä vuosien välissä on ollut useita osittaisia auringonpimennyksiä Suomessa, Emma Herranen kertoo.

”Lähialueella” seuraava kunnon pimennys Espanjassa

Tällä hetkellä Suomea tallaavat ihmiset eivät pysty näkemään elinaikanaan kotimaassa täydellistä auringonpimennystä, sillä sellainen on luvassa vasta 16. lokakuuta 2126 linjalla Vaasa–Kouvola.

Mutta miksi ei mentäisi Espanjaan?

– Seuraava helposti saavutettava täydellinen pimennys on vuonna 2026 Espanjassa. Eli siihen on 11 vuotta aikaa vielä tehdä matkasuunnitelmia

Tai USA:han.

– Jos on valmis lähtemään vähän kauemmas, niin Yhdysvalloissa on vuonna 2017 melko laajalla alueella tulossa täydellinen pimennys, tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan jäsen Emma Herranen sanoo.