Seksuaalivähemmistöjä ei enää katsota kieroon Pohjois-Suomessa

Stereotypioissa elävä käsitys jäyhistä, tiukoista ja vanhanaikaisista pohjoissuomalaisista ei välttämättä pidä paikkaansa. Pohjois-Suomessa ei ole vuosiin tehty ilmoitusta työsuojeluun seksuaalisesta suuntautumisesta johtuvasta syrjinnästä.

Kotimaa
Ihmisiä kävelykadulla
Tuomas Hirvonen / Yle

Suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin on muuttunut suvaitsevaisemmaksi. Esimerkiksi työsuojeluun ei ole Pohjois-Suomessa vuosiin tehty yhtään ilmoitusta seksuaalivähemmistöjen syrjinnästä.

Myös Meri-Lapin Setan varapuheenjohtaja Anna-Liisa Väisänen arvioi, että sukupuolisen suuntautumisen vuoksi syrjiminen ei ole Meri-Lapissa yleistä. Silti tasa-arvo ei välttämättä kaikin osin toteudu.

– Itse en ole hirveitä kauhutarinoita kuullut. Mutta varmasti niitä on, jotka ovat joutuneet ottamaan vastaan negatiivista palautetta, sanoo Väisänen.

Kahvilanvaltauksia ja viikkotapaamisia

Meri-Lapin Seta ry vietti kolmevuotispäiviään Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä torstaina. Yhdistyksellä on viikottaisia tapaamisia.

Uutena toimintamuotona ovat kahvilanvaltaukset. Niiden ajatuksena on, että setalaiset kokoontuvat ennalta ilmoitettuun kahvilaan, jossa on mahdollista keskustella kasvokkain setalaisten kanssa.

– Tarkoituksena on madaltaa kynnystä. Toimitiloihin kaikki eivät uskaltaudu esimerkiksi leimaantumisen pelossa, sanoo Väisänen.