Viron keskustajohtaja Edgar Savisaar kriittisessä tilassa

Savisaar hakeutui keskiviikkona hoitoon keuhkokuume-epäilyn takia. Torstaina hänen tilansa heikkeni edelleen.

Ulkomaat
Edgar Savisaar vuonna 2003.
Edgar SavisaarTimur Nisametdinov / EPA

Viron keskustapuolueen puheenjohtaja, Tallinnan kaupunginjohtaja Edgar Savisaar on sairastunut vakavasti. Hänen kerrotaan olevan kriittisessä tilassa.

Savisaar hakeutui keskiviikkona lääkärin tutkimuksiin keuhkokuume-epäilyn takia. Torstaina aikana hänen tilansa on olennaisesti huonontunut, kerrotaan Viron keskustapuolueesta.

Puolueen tiedottajan mukaan Savisaar saa parasta mahdollista hoitoa Tarton yliopistosairaalassa.

64-vuotias Savisaar on tehnyt pitkän uran maansa politiikassa, aina neuvostoajoista alkaen. Hän oli keskeisesti mukana itsenäisyysliikkeessä, kansanrintamassa, ja on vapaan Viron vaaleissa kerännyt suurimmat henkilökohtaiset äänisaaliit.

Hän oli uudelleen itsenäistyneen Viron ensimmäinen pääministeri, mutta joutui luopumaan vain neljän kuukauden jälkeen. Vuonna 1995 hän oli kuuden kuukauden rupeaman sisäministerinä ja vuosina 2005–2007 talous- ja viestintäministerinä.

Sittemmin muut puolueet ovat torjuneet kumppanuuden keskustapuolueen ja myös henkilökohtaisesti Savisaaren kanssa hänen liian Venäjä-myönteisenä ja itsevaltaisena pidetyn politiikkansa vuoksi.

Tallinnassa keskusta on valtapuolue, ja Savisaar on ollut kaupunginjohtaja vuosina 2001–2004 ja uudelleen viimeisen ministeripestinsä jälkeen.

Savisaaren terveys on ollut jo vuosia horjuva. Hän kärsii diabateksesta, ja hänellä on ollut myös sydänvaivoja. Vuonna 2003 hänelle tehtiin sydänleikkaus.