Euroopasta löytyy sääntö-Suomeakin niuhompi maa – ja talous porskuttaa

Elinkeinoelämän keskusliitto EK patistaa tulevaa hallitusta sääntelynpurkutalkoisiin talouden elvyttämiseksi.

talous
Lakikirjat, laki, oikeus, oikeudenkäynti, laillisuus, lakitieto, Suomen laki
Antti Laakso / Yle

Sääntelystä on viime aikojen julkisessa keskustelussa miltei tullut synonyymi talouden konttaamiselle ja vaadittu yritysten vapauttamista sääntö-Suomen tukahduttavista kahleista. Tuorein sääntelynpurkutalkoisiin patistaja on elinkeinoelämän keskuslitto EK, joka julkisti torstaina Hyvä sääntely – parempi Suomi -raporttinsa.

Mutta Suomi ei suinkaan ole yksin sääntövyörytyksessään. Euroopasta löytyy montakin ylisääntelyyn tympääntynyttä maata ja EU:ssa on aloitettu sääntöjen karsinta. Yksi sääntötalouksista on Euroopan talousveturi, jonka talous porskuttaa vahvasti juuri nyt – tuhansien sääntöjen Saksa.

– Saksa on erinomaisen tiukka kaikessa mahdollisessa lainsäädännössä ja normien noudattamisessa. Suomessahan lähdetään aika lailla siitä, että on jonkinlainen harkintavalta, miten suhtautua normeihin. Saksassa ei näin ajatella. Kun säädös on tehty, sitä on noudatettava, sanoo yrittäjyyden professori Arto Lahti Kauppakorkeakoulusta.

EK:ssakin myönnetään, että Saksassa piisaa sääntöjä yritysten noudatettavaksi siinä kuin Suomessakin.

– Ei niitä välttämättä ole vähempää Saksassakaan. Saksalaiset ovat hyvin perusteellisia ihmisiä ja myös lainsäätäjä on sellainen, että kyllä siellä riittää säännöissä karsittavaa, johtaja Hannu Rautiainen EK:sta sanoo.

Rautiaisen mukaan Suomen kilpailijamaissa on kuitenkin jo havahduttu liikoihin sääntöihin.

– Saksassa ja Ruotsissa on herätty vähän aikaisemmin normitalkoisiin ja meidän pitäisi nyt kiireenvilkkaa seurata heitä.

EK vaatii myös perustettavaksi riippumattoman asiantuntijaelimen, jolla olisi valta pysäyttää lakihanke ja palauttaa se uuteen valmisteluun. EK ei pidä ehdotustaan ongelmallisena esimerkiksi valtiosäännön tai perustuslain kannalta.

– En näe siinä ongelmaa. Kysymys on ehkä periaatteelinen, että miten se suhtautuu polittiseen tahtoon. Uskon että se soveltuu hyvin meidän valtiosääntöön. Nyt on kysymys vain siitä, että haluamme kunnon lainsäädäntöä, Rautiainen sanoo.