Aurinko pimenee: Seuraa suorana Yle Areenassa Färsaarilta, Huippuvuorilta ja Kilpisjärveltä

Auringonpimennystä voi seurata Yle Areenassa suorana useista eri paikoista. Kotimaasta kuvaa saadaan Kilpisjärveltä ja Jyväskylästä. Norjan yleisradioyhtiö toimittaa kuvaa säästä riippuen joko Huippuvuorilta tai Tromssasta. BBC toimittaa kuvaa lentokoneesta Färsaarten yltä.

Ulkomaat
Auringonpimennys Kilpisjärvellä
Yle Lappi välittää suoraa kuvaa Kilpisjärveltä.

Tänään perjantaina koetaan lähes täydellinen auringonpimennys. Paikkakunnasta riippuen se alkaa Suomessa noin kello 11 ja päättyy noin kello 13.30. Yle näyttää pimennyksestä useita suoratoistolähetyksiä Yle Areenassa.

Katsojat voivat valita esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n välittämää kuvaa noin kello 11 lähtien Färsaarilta yhdeksän kilometrin korkeudella lentävästä lentokoneesta. Myös Tanskan yleisradio DR toimittaa kuvaa Färsaarilta kello 10.45 lähtien.

Färsaarilla Aurinko pimenee kello 11.40 Suomen aikaa. Suorana tapausta voi seurata myös Norjasta, jonka yleisradioyhtiö NRK toimittaa kuvaa Huippuvuorilta. Jos siellä on pilvistä, NRK:n lähetys tulee Tromssasta.

Auringopimennystä Suomessa voi seurata Yle Areenassa Jyväskylästä kello 10.30 lähtien tai Kilpisjärveltä kello 11 lähtien. Suomessa pimennys on täydellisimmillään Lapissa. Kilpisjärvellä Auringosta pimenee 94 prosenttia, esimerkiksi Vaasassa 87 prosenttia ja Lappeenrannassa 81 prosenttia.

Auringonpimennys syntyy, kun Kuu kulkee Maan ja Auringon välistä.