Hollantilaiskanava: Ukrainassa matkustajakoneen tuhonneesta ohjuksesta löytyi todiste

Tv-kanavan mukaan kansainväliset asiantuntijat ovat vahvistaneet, että toimittajan maastosta löytämä sirpale on peräisin venäläisestä ohjuksesta.

Ulkomaat
lentoke taivaalla, ohjuksia edustalla
Tupolev 214 ja ilmatorjuntajärjestelmä Buk-M2 Moskovan ilmailu- ja avaruusnäyttelyssä 2013.Epa / Maxim Shipenkov

Hollantilainen toimittaja kertoo löytäneensä Ukrainassa pudotetun matkustajakoneen turmapaikalta ohjuksen kappaleen, joka on peräisin maasta laukaistavasta venäläisestä BUK-ohjuksesta. Löytö tukee käsitystä, jonka mukaan koneen ampuivat alas Itä-Ukrainan Venäjä-mieliset separatistit.

Hollantilaisen televisiokanavan RTL:n mukaan toimittaja löysi sirpaleen Hraboven kylästä kuukausia sitten. Paikka on lähellä malesialaisen matkustajakoneen putoamispaikkaa. Kaikki koneessa olleet 298 ihmistä kuolivat, kun kone tuhoutui viime heinäkuussa.

RTL kertoo, että kansainvälinen asiantuntijaryhmä on tutkinut kappaleen ja pitää sitä BUK-ohjuksen osana. BUK-ohjuksia käytetään ilmatorjunnassa.

Ukraina ja sen läntiset tukijat ovat syyttäneet separatisteja koneen pudottamisesta. Venäjän mukaan syyllisiä olivat Ukrainan joukot.

Virallisten tutkijoiden reaktio varovainen

Turman syytä selvittävät hollantilaiset viranomaiset kommentoivat RTL:n uutista sanomalla, että tutkimuksissa keskitytään useisiin tiedonlähteisiin.

Viime vuoden puolella julkaistussa alustavassa raportissa todettiin, että koneeseen osui nopeasti lentävä esine, joka pudotti sen. Syyllistä raportissa ei arvioitu.

– Lisämateriaali on tervetullutta, mutta on ratkaisevan tärkeää, että sen ja pudonneen koneen välillä voidaan osoittaa kiistaton yhteys, tutkijat sanoivat lausunnossaan.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset