Rolex-skandaali johti ministerieroon Italiassa

Takana on suuri korruptiovyyhti, johon sekaantuneet kuorivat suuria summia julkisten rakennushankkeiden rahoituksesta.

Ulkomaat

Italian liikenneministeri Maurizio Lupi on ilmoittanut eroavansa korruptiosyytösten vuoksi. Hän kiistää edelleen tehneensä mitään väärää, mutta sanoi eroavansa hallituksen edun vuoksi. Hänen on määrä selittää asiaa parlamentille perjantaina ennen eroaan.

Ministerin kaatoi kymmenen tuhannen arvoinen Rolex-kello, jonka hänen poikansa sai valmistujaislahjaksi liikemieheltä sekä se, että samainen liikemies järjesti pyynnöstä pojalle työpaikan.

Varsinaisen toiveen työpaikasta esitti Lupin ministeriön korkea-arvoinen virkamies. Asia kävi ilmi puhelinnauhoitusten perusteella.

Taustalta on paljastunut paljon muutakin kuin luksuskellon ja työpaikan arvoinen etu: iso korruptiovyyhti, jonka vuoksi kellokohusta kiinni jääneet virka- ja liikemies ja kaksi muuta liikemiestä pidätettiin maanantaina. Kaikkiaan tutkittavana on 51 ihmistä valtionhallinnossa ja liikemaailmassa.

Heidän käsiensä kautta epäillään kulkeneen runsaasti valtion varoja vääriin taskuihin. Rahaa oli kuorittu prosentin verran muun muassa Rooman ja Milanon metrohankkeiden rahoituksesta, sanoo syyttäjä. Lupi on kiistänyt tienneensä korruptiosta.

Pääministeri Matteo Renzin uskotaan kehottaneen Lupia eroamaan hallituksen maineen suojelemiseksi. Renzi ei kuitenkaan voinut erottaa kumppanipuolueeseen kuuluvaa Lupia vaarantamatta kokoomushallitustaan. Lupi on kiistänyt, että Renzi olisi painostanut häntä.

Lähteet: AFP, Reuters