Eurooppa haluaa lisää avoimuutta Venäjän kaasusopimuksiin

Pääministeri Stubbin mukaan Suomi pyrki torjumaan komission mukaantulon suomalaisen kaasualan sopimuksiin Venäjän kanssa. Saavutetusta ratkaisusta ei hänen mukaansa aiheudu haittaa Suomen eduille.

talous
Ukrainalainen maakaasuasema.
Ukrainalainen maakaasuasema Poltavan kaupungin lähistöllä kesäkuussa 2014.Sergei Chirikov / EPA

Euroopan maiden energiayhteistyö otti askeleen eteenpäin torstai-iltana, kun jäsenmaiden johtajat käsittelivät ensi kertaa ehdotusta energiaunionista. Unionin tarkoitus on kehittää energian sisämarkkinoita ja vähentää riippuvuutta Venäjältä tuotavasta energiasta.

Osana energiansaannin turvaamista EU:n huippukokous hyväksyi päätelmät, joissa se edellyttää, että jäsenmaiden kaasunostosopimusten läpinäkyvyyttä lisätään. EU-johtajat korostavat myös, että sopimusten on oltava EU-lain mukaisia. Kolmasosa EU:ssa käytettävästä kaasusta ostetaan Venäjältä.

Käytännössä Euroopan komissio on halunnut päästä mukaan neuvottelupöytään kun jäsenmaat neuvottelevat Venäjän kanssa kaasusopimuksista. Yksityisille yrityksille on haluttu asettaa tiedonantovelvoite.

Stubb: Ei haittaa Suomelle

Suomen kannalta kysymys on ollut tärkeä, sillä hallitus on halunnut pitää komission erossa valtionyhtiö Gasumin ja Venäjän Gazpromin välisistä neuvotteluista. Pääministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi, että asiassa saavutettiin kompromissi.

– Siitä, että komissio osallistuisi neuvotteluihin, ei sovittu, Stubb sanoi torstai-iltana Brysselissä.

Hänen mukaansa sovitusta muotoilusta ei aiheudu haittaa Suomelle, eikä se nosta kaasun hintaa.

– Korostin, että ei voi olla tilannetta, jossa vaikkapa suomalainen kaasuyritys joutuu tekemään komissiolle ennalta sellaisen ilmoituksen omasta toiminnastaan, jota sen ei tarvitsisi tehdä Suomen valtiolle, Stubb sanoi.

Liikesalaisuudet varjellaan

Stubbin mukaan Venäjän naapurimaat Liettua, Puola ja Latvia olisivat torstain neuvotteluissa halunneet antaa komissiolle isomman roolin kaasusopimusten valvomisessa. Virkamieslähteet kertoivat jo ennen kokousta, että Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk oli ajanut komission painoarvon kasvattamista.

Tusk tosin sanoi kokouksen jälkeen, että myös kaupallisten kaasusopimusten on jatkossa oltava läpinäkyviä ja EU-lain mukaisia. Säännöt tosin tarkentuvat vasta kun komissio laatii asiasta lakiesityksensä.

Suomen linjoilla olivat Saksa, Britannia, Malta ja Kypros. Päätelmien mukaan liikesalaisuuksien säilyminen pyritään varjelemaan kaupallisissa kaasusopimuksissa. Gasum-kysymyksen takia kirjaus oli tärkeä etenkin Suomelle.

Suomen valtio omistaa kolme neljäsosaa Gasumista, ja Venäjän valtion Gazprom omistaa neljänneksen. Gasumin kaasunostosopimus Gazpromin kanssa on voimassa vuoteen 2026. Sopimuksessa kaasun hinta on sidottu öljyn ja kivihiilen hintaindeksiin.