Saudi-Arabia kostaa Ruotsille piiskauspuheet – ei enää viisumeja liikematkoille

Ruotsin elinkeinoelämä pelkää Saudi-Arabian kaupan kärsivän viisumikiellosta. Ruotsissa pelätään myös, että arabimaissa tulkitaan ulkoministeri Wallströmin arvostelleen islaminuskoa

Ulkomaat
Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström.
Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström.Valda Kalnina / EPA

Saudi-Arabia koventaa linjaansa Ruotsia kohtaan. Saudi-Arabian uuden määräyksen mukaan ruotsalaisille ei enää myönnetä viisumeita liikematkoja varten Saudi-Arabiaan.

Ruotsin yrityselämä on erittäin huolissaan maansa ja Saudi-Arabian kiristyneistä suhteista. Saudi-Arabia on myös kutsunut kotiin Tukholman-lähettiläänsä ja saman on tehnyt Yhdistyneet Arabiemiirikunnat.

Ruotsin hallitus oli kutsunut tärkeimmät elinkeinoelämän johtajat kriisikokoukseen eilen torstai-iltana. Kokouksessa puitiin syntynyttä tilannetta. Ulkoministeri Margot Wallström kertoi hallituksen ottavana asian erittäin vakavasti ja yrittävänsä palauttaa suhteet Saudi-Arabiaan diplomaattisin keinoin, kertoo Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Kriisi sai alkunsa, kun ulkoministeri Wallström oli kutsuttu Arabiliiton kokoukseen kunniavieraaksi puhumaan ihmisoikeuksista. Kokouksessa hänelle ei kuitenkaan annettu puheenvuoroa. Wallström on arvostellut mm. Saudi-Arabian lainsäädäntöä ja toisinajattelijoiden piiskausrangaistuksia, joita Wallström on kuvannut "keskiaikaisiksi".

Ruotsissa pelätään nyt, että islamilaisessa maailmassa hänen puheensa tulkitaan islaminvastaisiksi, koska Saudi-Arabian oikeus perustuu islamilaiseen sharia-lakiin. Saudi-Arabialla on laaja vaikutusvalta arabimaissa, joten vastatoimet saattavat laajeta muuallekin.

Saudi-Arabia on Ruotsin 18. tärkein kauppakumppani. Sinne vietiin viime vuonna Ruotsista tavaroita 11 miljardin kruunun eli runsaan miljardin euron arvosta.

Liikematkailijoille asetettu viisumikielto estää tehokkaasti uudet kauppasopimukset, joskin voimassa oleviin viisumeihin sillä ei ole vaikutusta.