1. yle.fi
  2. Uutiset

PVO: Kollajan allas voisi rakentua aikaisintaan viiden-kuuden vuoden päästä

PVO Vesivoima on tyytyväinen Pudasjärven valtuuston torstai-iltaiseen päätökseen viedä Kollaja-hanketta eteenpäin. Yhtiön mukaan altaan rakennustyöt tuovat alueella työtä 1 250 henkilötyövuotta.

talous
Havainnekuvassa Kollajan tekojärven alakanava, joka laskee Iijokeen Kipinänkosken alapuolella. Voimalaitos erottuu kanavassa oikealla ylhäällä.
Havainnekuvassa Kollajan tekojärven alakanava, joka laskee Iijokeen Kipinänkosken alapuolella. Voimalaitos erottuu kanavassa oikealla ylhäällä.PVO-Vesivoima

PVO Vesivoiman toimitusjohtaja Pertti Pietinen seurasi Pudasjärven valtuuston Kollaja-äänestystä torstaina paikan päällä. Valtuusto totesi lopulta yhden äänen enemmistöllä, että kaupunki suhtautuu myönteisesti Kollaja-hankkeen etenemiseen.

– Toki äänestystulos tuntuu nyt hyvältä. Tämän eteen on tehty kovasti töitä ja kun hanke käynnistyy, se on melkoinen piristysruiske Pudasjärven alueella, Pietinen toteaa.

Pohjolan Voima laskee, että Kollaja-hanke on 150 miljoonan euron investointi. Altaan viiden vuoden rakentamisaika toisi työtä Pohjois-Pohjanmaalle 1 250 henkilötyövuoden verran.

Pietinen: Seuraavaksi koskiensuojelulain päivittäminen

PVO:n mukaan tekojärven ja voimalaitosten rakentamisen myötä tuotettaisiin säätövoimaa kolmanneksen vuoden 2020 tuulivoimatavoitteen tarpeesta.

– Tässä on tietenkin monta vaihetta edessä ennen kuin allasta päästään rakentamaan. Seuraavana isona asiana on koskiensuojelulain päivittäminen ja sen jälkeen lupaprosessi kaikkinensa, Pietinen sanoo.

– Viemme suunnittelua eteenpäin koko ajan, mutta varmasti menee parhaimmillaankin 5-6 vuotta ennen kuin allas rakentuisi.

Yhdessä alueen ihmisten kanssa

Pudasjärvellä altaan rakentamisesta on puhuttu vuosikymmeniä puolesta ja vastaan. Asia herättää voimakkaita tunteita.

– Toistan ne lupaukset, mitä on aiemmin annettu: nyt kootaan voimat ja suunnitellaan ja valmistellaan tätä yhdessä alueen ihmisten kanssa. Epäilyksiä ja huolia hankkeen suhteen on, mutta käymme ne läpi, Pietinen kertoo.

Kollaja-hankkeessa Pohjolan Voima selvittää tekojärven ja voimalaitoksen rakentamista Iijoen alajuoksulla olevien voimalaitosten ja Pudasjärven väliin.

Lue seuraavaksi