Hyppää sisältöön

Torjunta-aineet ja ilmastonmuutos – villimehiläiset vähentyvät Euroopassa

Elämänlaatu ja tulevaisuutemme riippuvat luonnon tuotteista ja palveluista.

Kuva: Jens Büttner / EPA

Euroopan villimehiläiset vähentyvät lähivuosina BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan. Ennusteiden mukaan yksi mehiläinen kymmenestä katoaa Euroopasta. Villimehiläislajeja on noin 2 000 ja näistä lajeista yksi mehiläinen kymmenestä uhkaa kadota.

Villimehiläiset katoavat ympäristön muutosten myötä. Lajia uhkaa kaupungistuminen, ilmastonmuutos ja torjunta-aineiden käyttö. Asiantuntija Jean-Christopher Vié työskentelee Maailmanlaajuisessa lajiohjelmassa IUCN:ssä. Hän toivoo lisäresursseja tutkimukseen, koska alan asiantuntemusta ei ole riittävästi.

– Meidän on panostettava tulevaisuudessa tutkimukseen, jotta mehiläisten vähentymiskierre saadaan käännettyä, Vié vaatii. Mehiläisillä on keskeinen rooli hyönteispölytyksessä.

Lontoon yliopiston professorin Mark Brownin mielestä maatalouden muutokset tulisi ottaa tarkasti huomioon. Maaseutu ja ruuan tuottajat hyötyisivät pölyttäjien tehostamisesta.

– Elämänlaatu ja tulevaisuutemme riippuvat paljiolti luonnon tuotteista ja palveluista, EU:n ympäristökomissaari Karmenu Vella muistuttaa.