1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Vielä ehtii – viime hetken auringonpimennyksen katseluvinkki konttoriväelle

Auringon osittaista pimennystä ei pidä paljain silmin katsoa. Jos ei ole hitsauslasia tai valotettuja filmin pätkiä saatavilla, niin kuun siirtymistä auringon eteen voi seurata myös vanhalla kunnon camera obscura-tekniikalla. Eikä siihen tarvita kuin pala kartonkia, neula ja A4 paperiarkki.

Näin yksinkertaisesti auringonpimennystä voi seurata turvallisesti, jos ilma on kirkas. Pimennyslaatikossa kontrasti on parempi.

Osittainen auringonpimennys alkaa perjantaina noin kello 11 ja kestää kello 13 saakka. Suurin osa kuusta on auringon edessä noin keskipäivän lyöntien aikaan.

Kaikilla ei mahdollisuutta seisoa tänään ulkona ja katsoa aurinkoa hitsauskypärä päässä. Valotettuja, mustia filminegatiivejäkään ei enää joka laatikosta enää löydy.

Camera obscura-ideaa hyödyntäen voi pimennystä seurata yksinkertaisesti hyödyntäen kahta paperiarkkia ja nuppineulaa.

Joko kartonkiin tai paperiarkkiin painetaan nuppineulalla keskelle reikä. Pidä huoli, että reikä on pyöreä eikä liian röpelöinen.

Käännä tämä arkki auringon suuntaan ja huomaat kuin valo heijastuu neulanreiän läpi. Laita toinen paperiarkki siihen kohtaan mihin valopiste osuu.

Auringon eteen siirtyvä kuu näkyy nyt arkin pinnalla. Auringon heijastekuva suurenee, kun siirrät tausta-arkkia kauemmaksi.

Jos haluaa katsella ilmiötä paremmin pimeässä, on alla olevassa linkissä ohjeet auringonpimennyslaatikon tekoon.

Sellaisen väsääminen onnistuu myös hyvin toimistosta löytyvillä tarvikkeilla.