1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Saako aurinkoon katsoa? – Koulujen ja päiväkotien varotoimet vaihtelevat auringonpimennyksen aikana

Parhaillaan kouluilla varoitellaan lapsia, ettei auringonpimennystä saisi katsoa paljain silmin. Joissakin paikoissa lapset pidetään tarvittaessa sisällä puolenpäivän aikaan.

Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Orivedellä kaupunki on ilmoittanut kouluille ja päiväkodeille, että auringonpimennys huomioidaan tarkoituksenmukaisella tavalla. Paikan päällä voidaan kuitenkin vapaasti päättää, miten pimennykseen käytännössä varaudutaan.

– Esimerkiksi ruokatauko voidaan halutessa pitää pimennyksen aikana, sanoo vs. kasvatus- ja opetusjohtaja Pirkko Hynninen.

Päiväkodinjohtaja Mari Valkeejärvi Orivedeltä kertoo, että heillä auringonpimennys ei muuta päiväohjelmaa.

– Olemme sanoneet lapsille, että ei saa katsoa suoraan auringoon, Valkeejärvi sanoo.

Tampereella Sammon koulussa turvatoimet ratkaistaan tarpeen mukaan. Rehtori Jouko Lindfors kuulutti päivänavauksen yhteydessä, että aurinkoon ei saa katsoa suoraan. Kuulutus uusitaan vielä aamupäivän aikana. Puolenpäivän välitunnit muutetaan tarvittaessa sisävälitunniksi.

Virroilla Rantatien koululla on sovittu, että opettajat kertovat luokissa lapsille auringonpimennyksestä ja varotoimenpiteistä.

Auringonpimennyksen katsominen paljain silmin voi vahingoittaa silmiä. Suojaksi ei riitä aurinkolasit. Auringonpimennystä katsottaessa pitäisi käyttää esimerkiksi hitsaajan suojalaseja tai muita juuri tähän tarkoitukseen tehtyjä suojia.

Tänään perjantaina koetaan lähes täydellinen auringonpimennys. Paikkakunnasta riippuen se alkaa Suomessa noin kello 11 ja päättyy noin kello 13.30.

Auringonpimennystä voi seurata turvallisesti Yle Areenasta,