Ex tempore -laulajat vähissä – tangolaulukilpailun menestyjät ovat jo osin musiikin ammattilaisia

Tämän vuoden tangokuninkaallisten etsintä käynnistyy nyt maanantaina toden teolla, kun tangolaulukilpailun ensimmäinen esikarsinta käydään Yle Pohjanmaan toimituksessa. Tangomarkkinoiden taiteellisen johtajan mukaan amatööripohja ei enää riitä menestykseen. Finaaliin pääsevillä on yhä useammin taustaa musiikin ammattilaisena.

Kotimaa
Kuva Seinäjoen Tangomarkkinoien Tangokadulta vuodelta 2014.
Anssi Leppänen / Yle

Yle Pohjanmaan toimituksessa Seinäjoella laulaa ehkä tänään maanantaina ensimmäisen julkisen tangonsa uusi tangokuningas tai tangokuningatar. Tangolaulukilpailun esikarsintakiertue alkaa Seinäjoelta ja kiertää Ylen maakuntaradioissa huhtikuun 10. päivään asti. Kiertue päättyy Helsinkiin.

– Tähän esikarsintakiertueeseen lähdetään aina sellaisin odotuksin, että jospa nyt saataisiin todellinen helmi seulottua karsijoiden joukosta, sanoo Seinäjoen Tangomarkkinoiden laulukilpailun taiteellinen johtaja ja tuomariston puheenjohtaja Martti Haapamäki.

Haapamäki kehaisee samalla vuoden 2014 kuninkaallisia Maria Tyysteriä ja Teemu Roivaista.

– Edelleen on hyvää pöhinää molempien ympärillä.

Laulusuoritus pääosassa, lavapersoona ilmenee myöhemmin

Tangolaulukilpailu 2015 käydään Martti Haapamäen mukaan pääosin viime vuosien tutulla kaavalla. Tulevat kuninkaalliset löytyvät karsintoihin osallistuvista laulajista, sillä niiden ulkopuolelta ei ole tarkoitus kutsua laulajia osallistumaan.

– On pohdittu monena vuonna, että ei ole välttämättä kovin tasa-arvoista, jos joku kutsutaan. Kaikkien täytyy kulkea karsintojen kautta. Toki omien videopätkien tekomahdollisuus on, Haapamäki sanoo. Viime vuosina moni onkin osallistunut karsintaan itse videoidulla laulusuorituksella esikarsintakiertuella käymisen sijaan.

Tuomaristo käy läpi kaikki suoritukset. Ensisijaisessa tarkastelussa on Haapamäen mukaan tällä hetkellä itse laulusuoritus.

– Laulu ja sävelpuhtaus on nyt tärkeintä. Sävelpuhtaus on tietysti aika absoluuttinen asia, mutta muu on taiteellista puolta ja tulkintaa. Sävelpuhtaus, äänen tyyppi ja laatu sekä se, kuinka kappaleen laulaa läpi, Martti Haapamäki linjaa suorituksen tärkeitä asioita.

– Videopätkästä ei kovin paljon pysty analysoimaan ja kokemaan sitä, millainen lavapersoona ihminen on. Varsinainen karismapuoli alkaa vaikuttaa myöhemmin enemmän.

Finaalissa laulavat hankkivat ainakin osan tuloistaan laulamalla

Tangolaulukilpailun karsinnat ovat muuttuneet alkuaikojen ravintola- ja pubi-iltojen karsintatilaisuuksista Yle Radio Suomen maakuntaradioissa päiväsaikaan käytäviksi karsintahetkiksi. Samalla ovat muuttuneet myös kilpailijat.

– Ennen iltatilaisuuksissa tuli laulajia ex tempore, kun oli lyöty vetoa, uskaltaako tulla laulamaan. Tunnelma oli nousussa ja joskus ehkä laulatti vähän muutenkin. Nyt karsinnat käydään keskellä päivää studiotyyppisenä, joten sinne ei enää puolivahingossa eksytä. Ympäristö on enemmän ammattimainen, joten sekin ohjaa meidän kaartia, Martti Haapamäki sanoo.

– Puhtaasti amatöörinä on loppukamppailuun vaikea päästä. Tämä on oikeastaan ammattilaisten kisa sillä tavalla. Viime vuoden finalisteista kaikki hankkivat ainakin osan tuloistaan laulamalla, tietää Haapamäki.

Kilpailuorganisaatiolle muutos on tuonut mukanaan positiivisia asioita.

– On helpompi toimia kilpailijoiden kanssa, jotka ovat tottuneet toimimaan orkesterin kanssa. He ymmärtävät nuotteja ja sen, mistä esiintymisessä on kyse. He ovat valmiimpia suoritukseen kilpailun edetessä.

Seinäjoen Tangomarkkinoiden laulukilpailun esikarsinnat alkavat maanantaina 23. maaliskuuta 2015 Seinäjoelta Yle Pohjanmaan toimituksesta.