Pannukahvi pitää pintansa: Joka kymmenes keittää sumppinsa perinteiseen tyyliin

Kaikesta Suomessa nautitusta kahvista vaaleapaahtoisen kahvin osuus on noin 86 prosenttia. Pannukahvia ilmoittaa juovansa kotona noin 10 prosenttia kahvinkäyttäjistä.

Kuva: YLE Etelä-Karjala

Suurin osa kahvia juovista suomalaisista kaataa kuppiinsa vaaleapaahtoista kahvia. Sen suosio on vankkumaton, vaikka espressopohjaisten erikoiskahvien määrä kauppojen hyllyillä onkin kasvanut. Myös perinteinen pannukahvi pitää hyvin pintansa.

– Vaaleapaahtoisen kahvin osuus kaikesta nautitusta kahvista on Suomessa noin 86 prosenttia. Noin joka kymmenes ilmoittaa juovansa kotona pannukahvia, kertoo kuluttajapalvelupäällikkö Kaisa Junikka Pauligilta.

Junikan mukaan syy vaaleapaahtoisen kahvin suosioon ei ole konservatiivisuudessa, vaan hyvässä vedessämme.

–  Suomessa on niin korkealaatuista pohjavettä. Hyvä vetemme uuttaa vaaleapaahtoisen kahvin hienot aromit ja hapokkuuden.

Pannukahvin täyteläisyys miellyttää

Pannukahvin juojat  ovat mieltyneet sen täyteläisempään ja pyöreämpään makuun.

– Maku tulee siitä, että mukana on kahvirasvaa.

Espressopohjaisia erikoiskahveja ostavat etenkin eteläsuomalaiset nuoret. Niiden ja tummapaahtoisten kahvien suosio jatkaa kasvuaan, mutta menekki on vielä aika pientä.

– Niiden osuus on vasta 5-6 prosenttia kaikesta kulutuksesta.

Entä mikä on asiantuntijan neuvo, jos kauppakassiin päätyy suodatinkahvin sijaan vahingossa paketti pannukahvia? Toimiiko se tavallisessa suodatinkahvinkeittimessä?

– Itse kävisin kyllä vaihtamassa paketin, jotta saisin maun kohdilleen. Mutta on kuluttajilta tullut sellaistakin viestiä, että pannukahvia ostetaan ihan tarkoituksella suodatinkahvilaitteeseen. Sitä vaan annostellaan enemmän kuin suodatinkahvia.