Hyppää sisältöön

Näin kuvaat auringonpimennyksen

Auringonpimennyksestä saa hyviä kuvamuistoja, mutta kuvaaminen ei ole ihan yhtä yksinkertaista kuin perhejuhlien taltiointi. Pimennyksestä voi saada hienoja kuvia, mutta voi myös tuhota kameransa jos toimii väärin.

Auringon kuvaamiseen tarkoitetun suotimen läpi aurinko näkyy appelsiinin värisenä pallona. Suodin on paras vaihtoehto pimennyksen kuvaamiseen. Kuva: Vesa Vaarama /Yle

Auringon kuvaamisessa on monta eteen tulevaa asiaa ja samat asiat pätevät auringonpimennyksessä. Laajojen kuvien ottamisessa, joissa aurinko näkyy vain pienenä pisteenä, suurin tekninen ongelma on oikea valotus. Mitään isompaa vaaraa ei laitteille ole.

Toista on kun halutaan ottaa auringonpimennyksestä kuvia, joissa aurinko on sen verran suurena, että tapahtumasta näkee jotain yksityiskohtia.

Siihen tarvitaan telelinssiä, joka yksinkertaistettuna on voimakas suurennuslasi. Ja varmaan jokainen tietää mitä tapahtuu kun suurennuslasin tarkennuspiste tällätään tummaan kohteeseen niin, että aurinko näkyy pienenä pisteenä. Savu nousee.

Kun telelinssi – eli objektiivi joka näyttää kohteen suurena, ”tuo lähelle” – suunnataan aurinkoon pitää linssin eteen laittaa tumma suodatin, jolla auringon lämpösäteilyä saadaan suodatettua pois. Joko varta vasten tehty auringon katseluun ja kuvaamiseen tarkoitettu kalvo tai lasisuodin tai hitsarin suojalasi.

– Mikäli mitään suodinta ei ole, ei missään tapauksessa kannatta yrittää kuvata aurinkoa ilman sitä, koska siinä on vaara että kameran kenno tuhoutuu, täydellisiä auringonpimennyksiä eri puolilla maailmaa kuvannut Emma Herranen sanoo.

– Yksinkertaisin vaihtoehto on hitsaajanlasi, joka on riittävän tumma. Auringon katselussa hitsaajanlasin tummuuden pitää olla vähintään 14 diniä, ja sellaisia löytyy rautakaupoista hyvin harvoin. Todennäköisimmin löytyy joku 10-11 dinin hitsaajanlasi. Se ei sovi katsomiseen, mutta sitä voi käyttää kameran kanssa.

– Todennäköisesti riittää, että sitä pitää ihan kädellä siinä objektiivin edessä. Mutta jos haluaa askarrella niin siihen voi tehdä jonkun kiinnitysmekanismin jonka avulla sen voi kääntää linssin edestä pois tai päälle, Emma Herranen sanoo.

Epäsuora kuvaaminen helpointa

Auringonpimennyksestä saa kiehtovia kuvia myös kuvaamatta päin aurinko. Vanha neulanreikäkamerakonsti on kova sana edelleen.

– Osittaisen auringonpimennyksen aikana kaikista pienistä rei’istä muodostuu niin sanottuja neulanreikäobjektiiveja. Esimerkiksi puiden lehtien (tai oksien) varjoista näkyy sirppejä, jotka näyttää sen auringonpimennyksen osittaisen vaiheen. Ja näitä sirppejä voi kuvata ihan vaaratta miten vaan ilman mitään suodinta, tähtitieteen harrastaja Emma Herranen sanoo.

Tällaisen neulanreikäkameran voi askarrella myös itse. Pahviin tehdään pieni reikä, ja kun auringonvalo siilaantuu sen läpi jollekin tasaiselle pinnalle, näkyy siinä auringonpimennyksen vaihe.