Eikö vieläkään tuulivoimaa? Tiedon ja tunteiden ristitulta nettikeskustelussa

Ylen lukijat vastustavat ja puolustavat tuulivoimaa sekä omien kokemustensa että olettamusten pohjalta. Tuulivoiman tuotto epäilyttää ja muutkin energiantuotantomuodot saavat samalla huutia. Moni liputtaa tuulivoiman puolesta, kunhan se ei tule omaan elinympäristöön.

Lukijoiden kanssa syntynyttä
Tuulivoimaloita merellä ja Kemin sataman tuntumassa.
Riikka Rautiainen/ Yle

Ylen lukijat keskustelivat vilkkaasti siitä, ottaisivatko he tuulivoimaan omaan naapuriinsa. Nimimerkki _tottakai _ihmettelee jo kysymystäkin.

– Mikä ihmeen kysymys tämä nyt on? Tottakai ottaisin takapihalle tuulivoimalan. Luonnollisesti rakentamisessa pitäisi toimia kuten kaikkien muidenkin rakennusprojektien kanssa, eli ensin selvitetään luontoarvot ja minimoidaan haitat linnuille ja lepakoille. Voimalan takia ei saa tuhota arvokasta metsää. Mutta sittenpä mitään ongelmaa ei olisikaan. Tuulivoimalat ovat kauniita. Jos Suomen maisemaan mahtuu linkkitorneja ja muita mastoja, niin en ymmärrä miten tuulivoimalat eroaisivat niistä.

Ensin selvitetään luontoarvot ja minimoidaan haitat linnuille ja lepakoille. Voimalan takia ei saa tuhota arvokasta metsää. Mutta sittenpä mitään ongelmaa ei olisikaan. Tuulivoimalat ovat kauniita.

Nimimerkki tottakai

Luonnonarvot, linnut, lepakot ja muut eläimet ovat monen keskustelijan mielestä yhtä tärkeitä suojeltavia kuin alueen ihmisasukkaidenkin meluton asuinympäristö. Tosin nimimerkki Ennakkoluulot(on) kertoo myös muuttaneensa kokemusten myötä mieltään.

– Ennen en olisi ottanut, sitten asuin pari vuotta ropelien naapurissa kun sellaiset pystyyn laitettiin (7 kpl ja alle 2km-3,5km etäisyydellä). Mitään haittaa niistä ei ollut, ei kuulunut suhinaa hurinaa eikä törinää. Alle piti mennä kuuntelemaan ennenkuin alkoi suhina kuulua. Ainakin uusina nykyiset todella äänettömiä.

Mutta_ Luonnonystävällä_ on aivan päinvastaisia kokemuksia.

– En ottaisi missään tapauksessa mökkini lähelle. Välke, ympärivuorokautinen sykkivä melu, lintujen kuolemat, ympärisinkoilevat jäälohkareet - mm. nämä riskit hirvittävät. Samoin maiseman menetys, kun sinne tuodaan 150-metrinen metallitorni, jossa pyörivät 60-metriset hiilikuitusiivet. Lisäksi mökin arvollakin on todella suuri merkitys, koska olen maksanut sen omalla työlläni ja korvauksia arvonpudotuksesta en saisi kumminkaan mistään.

Kuka käärii voitot, ken saa haitat

Ropeli ottaa esille monen keskustelijan epäilyn taloudesta ja kannattavuudesta ja sysäisi tuulivoimalat sinne, missä hänen mukaansa niiden kannattajatkin oleilevat.

– Tuulivoimasta ei ole koskaan kilpailukykyiseksi tuotteeksi Suomessa. Esittäisin kuitenkin, että kaikki tuulivoimalat keskitettäisiin Suomessa kattavasti lounais- ja etelärannikolle. Saaria ja luotoja riittää kasapäin ja siellähän edes vähän tuulee. Saisi sitten eliitti ihailtavaa lähietäisyydeltä kesämökeilleen ja ökyveneretkilleen. Muuten nautiskelumahdollisuudet jäävät turhan etäisiksi ja eksoottisiksi.

Esittäisin kuitenkin, että kaikki tuulivoimalat keskitettäisiin Suomessa kattavasti lounais- ja etelärannikolle. Saaria ja luotoja riittää kasapäin ja siellähän edes vähän tuulee.

Nimimerkki Ropeli

Verkkokeskustelun läpi puski ajatus siitä, että joku saa hyödyt, kun itse nuolen näppejäni. Nimimerkki Kateellinen valittaja pukee ajatuksesna sanoiksi.

– Tunnustan olevani oikeasti kateellinen ja valitan asiasta viimeiseen tappiin asti, mikäli hehtaarin kokoisen maapläntin omistaja ja tuulivoimalalle maansa vuokrannut isäntä saa voimalaitoksesta kaiken hyödyn ja minä ja muut naapurit pelkät haitat.

Korpeen vai kaupunkiin?

Nimimerkkinsä perusteella voisi epäillä, että Jerusalemin äijä asuu harvaanasutulla alueella Itä-Suomessa (Ilomantsissa on Jerusalemi-niminen kylä), eikä Jerusalemin äijä ottaisi tuulivoimalaa naapuriinsa.

– Tuulivoimalaitoksen, siis nykyaikaisen yli 200 m korkeuteen huitelevan, voi hyväksyä vain vähintään 3 kilometrin etäisyydelle lähimmästä asunnosta. Vakituisesta tai vapaa-ajan. Myöskään se ei saa rajoittaa naapureiden maankäyttöä.

NimimerkilläPakotettiin ottamaanon karuja omakohtaisia kokemuksia.

Varsinkin yöaikaan melu kuuluu selvänä sisälle asti.

Nimimerkki Pakotettiin ottamaan

– Meillä on jo myllyjä 1 800 metrin päässä ja niiden melu haittaa sopivissa olosuhteissa paljon. Varsinkin yöaikaan melu kuuluu selvänä sisälle asti. On täysin eri asia pysähtyä maantien varteen kuuntelemaan Myllyn ääntä tai yrittää nukkua muuten hiljaisessa huoneessa.

Tuulivoima-asia on parhaillaan esillä Päijät-Hämeen Sysmässä, mutta nimimerkki kaupunkilainen haluaisi voimalat maakunnan pääkaupunkiiin Lahteen:

– Ottaisin ja miksi niitä ei rakenneta kaupunkeihin jossa on muutakin melua sen verran etteivät sen puolesta haittaisi. Rumuutta ei toisi tippaakaan lisää betonikuutioiden joukkoon, päinvastoin. Lahteen ainakin voisi hyvin rakentaa pitkin Salpausselän harjujen mäkiä. Vt. 12 varrellekin sopisi monta tuulimyllyä ja ei toisi lisähaittaa. Maaseudulla on rauhallista ja kaunista, ei sinne tarvita isoja tuulimyllyjä.