Tiede ja taide kohtaavat Kuhmossa – syntyy asioita, jotka eivät asetu muuhun mittakaavaan

Keskusteleva kulttuuritapahtuma Ihminen ja Kosmos puhuttaa tänä vuonna teemalla raja. Valtakunnan rajan läheisyydessä Kuhmossa esille nousevat muunlaisetkin rajat.

kulttuuri
Kuvakaappaus Ihminen ja kosmos -tapahtuman sivulta 2015.
ihminenjakosmos.fi

Viikonloppuna Kuhmossa järjestettävä Ihminen ja Kosmos (siirryt toiseen palveluun) -tapahtuma on jo 20:s. Ohjelmasihteeri Matti-Jussi Pollari kertoo, että tapahtuman malli on säilynyt aikalailla samanlaisena koko ajan.

– On ollut tiedemiehiä ja taiteilijoita, jotka on pantu keskustelemaan jostain tärkeästä, mutta hyvin yleisestä asiasta. Sitten me yleisö otamme osaa keskusteluun, kun mieli tekee. Tämä on ydinasia, jota höystetään Kuhmon Kamarimusiikin valitsemalla musiikilla ja heidän valitsemin muusikoin.

Ihminen ja Kosmos järjestettiin Kuhmossa ensimmäisen kerran vuonna 1996, jolloin tiedepuolen yhteistyökumppanit löytyivät Oulun yliopistosta. Vuodesta 2000 saakka Suomen Akatemia on ollut tapahtumassa tieteellisenä yhteistyökumppanina.

– Jokaisen tapahtuman jälkeen on ollut hyvä mieli. On syntynyt asioita, joita ei ole helppo asettaa mihinkään muuhun mittakaavaan. Alustajien välille on syntynyt yhteyksiä, tieteenalustajilla keskenään ja erityisesti taiteen alustajat ovat verkostoituneet tiedeihmisten kanssa, selvittää ohjelmasihteeri Matti-Jussi Pollari.

Myös yleisöstä näkee, miten merkittäväksi ja tärkeäksi sangen monet tämän tapahtuman tuntevat.

Matti-Jussi Pollari

– Myös yleisöstä näkee, miten merkittäväksi ja tärkeäksi sangen monet tämän tapahtuman tuntevat. Me uskomme tähän tapahtumaan ja olemme itse nauttineet sitä. Monesti festivaalit ovat raskaita ja moniulotteisia niin, että järjestävä henkilökunta ei pääse mukaan, mutta me olemme olleet mukana ja iloinneet siitä.

Keskustelun teema on aina hyvin väljä

Parin vuosikymmenen aikana on ehditty käydä läpi monia asioita. Vuosien mittaan on puhuttu muun muassa täydellisyydestä ja identiteetistä. Tänä vuonna tapahtuman teemana on raja. Pollari huomauttaa, että tapahtuman teemat ovat olleet vuosien mittaan hyvin väljiä, eikä tänäkään vuonna ole haluttu lähteä rajaamaan teemaa liian pitkälle.

– Elämme täällä rajakaupungissa, niin tottakai meillä on mielessä valtakunnan raja. Mutta toki on valtavan paljon muita rajoja: kulttuurisia, uskonnollisia, henkilön identiteettiin liittyviä ja kaikennäköistä muuta.

– Niinkuin yleensäkin, jätämme teeman niin avoimeksi, että voi puhua vaikka kuka ja melkein vaikka mitä. Miten kukin kokee teeman, meillä ei ole halua rajata sitä sen tarkemmin. Annamme tekijöille vapaat kädet, Pollari jatkaa.

Kuhmo-talon etupiha
Ihminen ja Kosmos järjestetään Kuhmo-talossa.Harri Nousiainen / Yle

Tapahtuma käynnistyy perjantaina Markku Heikkisen dokumenttielokuvalla Olipa kerran seminaari sekä Suomen Akatemian tiedekahvilalla ja avauskonsertilla. Lauantaina alustukset alkavat kello yhdeksän, välissä on pieniä musiikkituokiota ja illalla on suurempi pääkonsertti. Loppukeskustelut ja -musiikit kuullaan sunnuntaiaamupäivänä. Pollarin mukaan yleisö on tavallisesti sopinut hyvin saleihin. Tavallisesti yleisöstä puolet on kuhmolaisia ja puolet muualta.

Keskustelut ja alustukset pidetään Kuhmo-talon Pajakkasalissa, joka on satapaikkainen sali. Pollari kertoo järjestäjien miettineen, pitäisikö ne vaihtaa isompaan saliin, mutta Pajakkasali on kuitenkin hänen mukaansa sopiva keskusteluille.

– Siellä voi käydä keskustelua sangen luontevasti kasvotusten ilman esimerkiksi äänentoistoa ja mikrofonin kuljettamista paikasta toiseen. Toisaalta musiikkitilaisuuksia on koko festivaalin aikana viisi kappaletta, minkä vuoksi Lentuasali on muusikoiden käytössä jokseenkin koko ajan.