Minna Haapkylä haluaa elokuvat Tove Janssonista ja Minna Canthista

Minna Haapkylä näyttelee pääosaa Jörn Donnerin ohjaamassa elokuvassa Marimekon perustajasta Armi Ratiasta. Haapkylä aikoo tulevaisuudessa tuottaa elokuvia naisyleisölle ja haaveilee näyttelijänä toimintarooleista.

elokuvat
Minna Haapkylä
Näyttelijä Minna Haapkylä kertoi Tähtihetkessä Marimekon perustajan hahmoon eläytymisestä.

Minna Haapkylä muuntautui viime kesänä Marimekon perustajaksi Armi Ratiaksi Jörn Donnerin ohjaamassa Armi elää! -elokuvassa, jossa teatteriryhmä valmistelee elokuvaa Ratiasta. Haapkylä pääsi siis näyttelemään niin Armia esittävää näyttelijää kuin Armia itseään.

– Ihan heti kättelyssä päätin, että en ota sitä kuvitteellista näyttelijää minun ja Armin väliin. Oli selvää, että se olen minä Minna Haapkylä, joka näyttelee Armi Ratiaa. Se henkilö vaati niin paljon, että minun piti pistää kaikki oma osaaminen peliin.

Haapkylän mielestä metataso kuulostaa pelottavalta, mutta ei sekoita tarinaa, vaan pyrkii teatterinäyttelijän kysymyksillä avaamaan Armin persoonaa. Haapkylällä ja Donnerilla oli yhteinen näkemys Armista. Haapkylä näytteli pääroolin myös Donnerin edellisessä sota-aikaan sijoittuvassa Kuulustelu-elokuvassa.

Hellyydestä raivoon sekunnissa

Ennen elokuvaprojektia Haapkylä piti Marimekon perustajaa vakavana ja pelottavana hahmona. Käsitys muuttui taustatyön myötä täysin.

– Hän saattoi olla rakastava, hellä ja antelias. Sitten sekunnin päästä esiin tuli raivoava ja armoton pomo, joka pystyi tuhoamaan ihmisten uria. Se heittäytyminen ja tunneskaala oli älyttömän vaikeasti hahmotettava, kunnes lähdin omiinkin tunteisiin. Meistä jokaisesta löytyy räjähtävää vihaa, intohimoa ja rakkautta.

Haapkylä uskoo, että suomalaiset hillitsevät itseään liikaakin.

– Soisin, että jokainen nainen löytäisi oman Armin, että uskaltaisi käyttää älyään ja tunnettaan näkyvästi myös työssä.

Minna Haapkylä ja Hannu-Pekka Björkman
Lasse Lecklin, © Bufo 2014

Ratian lapsi liikuttui Haapkylän näyttelemisestä

Elokuva oli tunteellinen kokemus paitsi näyttelijälle, myös Armin läheisille, jotka näkivät valmiin elokuvan.

Herrajumala, vaikka kenestä suomalaisnaisesta elokuvia

Minna Haapkylä

– Armin lapset sanoivat minulle nähtyään elokuvan, että ihan kuin olisi nähnyt dokumenttielokuvan Armista. Yksi lapsista sanoi, että unohdin hetkeksi, että sä et ole mun äiti. Se oli hyvin hämmentävä kokemus. Siinä on jotakin kauhean koskettavaa, eläytyä henkilöön, joka on minulle täysin tuntematon ja toisille on ollut jossain vaiheessa koko elämä.

Tunnetuista suomalaisnaisista ei ole tehty tarpeeksi elokuvia.

– Herrajumala, vaikka kenestä voisi tehdä elokuvia, Tove Janssonista, Helen Schjerfbeckistä ja Minna Canthista, niitähän on vaikka kuinka. Itse en kyllä ehkä lähtisi näyttelemään, mutta voisin lähteä tuottamaan.

Monipuolisempaa elokuvatarjontaa

Haapkylä opiskelee tällä hetkellä tuottamista näyttelijäntyön ohella. Viime vuonna hän oli myös yksi ohjaajista Ruotsalainen hetki -elokuvassa. Kiinnostus tuottamiseen syntyi yksinkertaisesti epätoivosta.

– Haluaisin monipuolistaa suomalaista elokuvatarjontaa. Tahtoisin tehdä elokuvia yli 35-vuotiaille naisille. Totta kai Suomeen tarvitaan lisää kaikkea, vaikka kauhua ja vampyyrielokuvia saisi tehdä. Mutta en usko, että olisin itse tietyn genren tuottaja. Minua lähimpänä ovat näyttelijävetoiset elokuvat, joissa on hyvä draamaa.

Näyttelijänä Haapkylää kiinnostaa toisaalta myös toiminta. Haapkylä odottaa innoissaan toisen viikon kotimaisen ensi-iltaelokuvan Big Gamen näkemistä.

– Olen ihan action-elokuvien ystävä, haaveilen niissä näyttelemisestä. Olisi mahtavaa olla supersankari tai agentti. Tai mitä vaan missä saisi tapella tai olla väkivaltainen!

Twitter: @tahtihetki (siirryt toiseen palveluun)