1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Netanjahu tasapainoilee palestiinalaisvaltiolla – USA:n virkamiehet vihjaavat Israelin tuen loppuvan YK:ssa

Ennen vaaleja Benjamin Netanjahu sanoi estävänsä palestiinalaisten valtion syntymisen. Torstaina hän kertoi silti kannattavansa kahden valtion ratkaisua Lähi-itään. Epäviralliset lähteet kertovat USA:n harkitsevan linjanmuutosta Israelin suhteen.

Benjamin Netanjahu pitämässä puhetta kannattajilleen vaali-iltana 17. maaliskuuta Tel-Avivissa. Kuva: Menahem Kahana / AFP / Lehtikuva

Israelin parlamenttivaalit voittanut pääministeri Benjamin Netanjahu sanoo kannattavansa sittenkin palestiinalaisten valtion perustamista. Vaalikampanjassaan hän sai paljon huomiota julistaessaan, ettei palestiinalaisvaltiota synny hänen ollessaan vallassa.

Eilen torstai-iltana Netanjahu antoi haastattelun yhdysvaltalaiselle MSNBC-televisiokanavalle. Haastattelussa Netanjahu yllättäen pyörsi vaalipuheensa.

– En tahdo yhden valtion ratkaisua. Tahdon kestävän, rauhanomaisen kahden valtion ratkaisun. Mutta sitä ennen olosuhteiden on muututtava, Netanjahu muotoili.

Netanjahu kävi torstaina myös puhelinkeskustelun Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman kanssa. Obama soitti onnitellakseen Netanjahua vaalivoitosta. Maailmalla herätti huomiota se, että vaaleista oli ehtinyt kulua jo muutama päivä.

Keskustelun yhteydessä Obama muistutti, että Yhdysvallat on sitoutunut tukemaan palestiinalaisten valtiota. Valkoisen talon tiedottaja kertoi Obaman sanoneen Netanjahulle myös, että vaalikampanjassa ilmenneiden seikkojen takia Yhdysvallat joutui arvioimaan uudelleen Lähi-idän rauhankehitystä. Yhdysvalloissa oli kiinnitetty huomiota Netanjahun puolueen kiivaan arabi-vastaiseen retoriikkaan.

Muutos turvallisuusneuvostossa

Epävirallisten tietojen mukaan Obama on saattanut olla paljon edellä mainittua suorasanaisempi. Esimerkiksi uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun) ja israelilainen The Jerusalem Post -lehti (siirryt toiseen palveluun) ovat omilta lähteiltään USA:n hallinnossa saaneet kuulla, että Valkoisessa talossa ärtymys Netanjahua kohtaan olisi paljon julkisuudessa nähtyä suurempaa.

Yhdysvallat on ollut Israelin vankka tukija YK:n turvallisuusneuvostossa. Mediatietojen mukaan Yhdysvaltain johdossa olisi nyt halua alkaa harkita, jatkuuko tuki edelleen.

– Yhdysvallat haluaa edelleenkin estää epäoikeudenmukaiset ja puolueelliset päätöslauselmat turvallisuusneuvostossa, mutta kaikki päätöslauselmat eivät ole sellaisia, muotoili Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki eilen torstaina. 

– Turvallisuusneuvostossa on paljon erilaisia vaihtoehtoja. En aio tuomita niitä ennakolta tämän enempää. Se mistä olemme kiinnostuneita, on päätöslauselman sisältö, hän sanoi.

Uusi muotoilu

Aamuyöllä Suomen aikaa Netanjahu antoi uuden haastattelun, tällä kertaa yhdysvaltalaiselle Fox Newsille.

Netanjahu kiisti kääntäneensä takkiaan. Hän totesi olevansa edelleen samaa mielltä kuin kuusi vuotta sitten, jolloin antoi hyväksyntänsä Palestiinan valtiolle sillä ehdolla, että se olisi demilitarisoitu ja se hyväksyisi Israelin.

– Sanoin, etteivät sen edellyttämät olosuhteet tänään toteudu yhdestä yksinkertaisesta syystä: Palestiinalaisten johtaja [Mahmoud Abbas] ei hyväksy juutalaisvaltiota. Hän on tehnyt sopimuksen palestiinalaisen terroristijärjestön, Hamasin kanssa. Hamas vaatii tuhoamme. Ja tilanne Lähi-idässä on sellainen, että mikä tahansa alue, jonka luovutamme, siirtyy heti Iranin tukemien terroristien tai Isiksen haltuun, hän totesi israelilaisen Haaretz-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan.