1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Autonpesun ammattilainen tyrmää netin monenkirjavat pesuvinkit - missä on maalaisjärki?

Savetus vai pienpoisto, kahden ämpärin tekniikka vai painepesu? Naarmuttaako harjapesu maalipintaa vai ei? Autonhoitoon tarkoitettujen aineiden kirjo alkaa olla käsittämätön. Mutta mitä sanoo ammattilainen, mitä kannattaa ostaa, ja mitä uskoa. Miten autoa kannattaa hoitaa, lue vinkit tästä.

ilmiöt
Autonpesua painepesurilla
Pertti Huotari / Yle

Auton hoitoon tarkoitettuja kemikaaleja on kymmeniä ellei satoja, mutta autonpesun ammattilainen luottaa kolmeen aineeseen: pien- ja suolanpoistajaan, autoshampooseen ja vannehappoon.

– Se alkaa huuhtelusta. Huuhtelu alhaalta ylöspäin. Kun auto on hyvin huuhdeltu, laitetaan joko sumutinpullolla pesuainetta tai pesusienellä. Lisäksi liuotinpesuainetta, jos on autonpesupaikalla ja autoshampoota. Vanteisiin, jos ne on kellertyneet vannehappoa, neuvoo esimies Ari Mäkelä helsinkiläisestä Veturiparkin autopesulasta.

Autokemikaalien laatueroa ei välttämättä huomaa

Netissä vellovaan loputtomaan kiistelyyn siitä, minkä valmistajan tuotteet ovat parhaita hän ei ota kantaa.

– Kyllä niissä on eroja, mutta joka kotona autoa pesee niin ei välttämättä sitä huomaa, Mäkelä toteaa.

Netissä rehottaviin monenkirjaviin pesuvinkkeihin autopesun ammattilainen suhtautuisi kriittisesti.

– Jokainen tekee oman maun mukaan, mutta esimerkiksi saven käyttöä välttäisin, koska sillä tulee enemmän tuhoa kuin hyötyä. Maalipinta on hirveän näköinen,jos ei sitä savea osaa käyttää. Ja jokainen voi päätellä itse montako ämpäriä siinä tarvitsee, onko niitä yksi vai kymmenen, hän nauraa.

Grafiikka.
Ilkka Kemppinen / Yle

Autoliikkeet myllyttävät melkein kaikki käytetyt autot

Myös autoliikkeet suosivat yksinkertaista käsittelyä. Sisäänostettavat käytetyt ajoneuvot pestään, ja vahataan lopuksi koneellisesti. Muovi- ja kumiosat kiillotetaan ja auto pestään ja imuroidaan sisältä.

Herttoniemen Autokeskuksessa työn tekee alihankkija autoliikkeen tiloissa, kertoo myyntipäällikkö Erno Penttinen.

Autoliikkeet myös myllyttävät melkein kaikki autot. Eli maalipinnasta hiotaan naarmut pois mekaanisesti. Automyyjä kumoaa käsitykset siitä, että myllytys parantaisi auton arvoa.

– Ei vaikuta hintaan, mutta myyntinopeuteen kyllä, sanoo myyntipäällikkö.

Auton maalipinnan voi pilata monella tavalla

Myös tee-se-itsemyllytys on nykyään suosittua. Helsingin Motonetistä kerrotaan, että varsinkin peruskoneita myydään tasaista tahtia.

– Peruslaitetta ostetaan paljon. On niin paljon nopeampaa tehdä koneella kuin käsin hinkuttaa, perustelee tavaratalon päällikkö Sami Olin.

Perus- ja ammattilaitteen isoimpana erona on kestävyys: Harrastajakonetta ei ole tarkoitettu kestämään jatkuvaa päivittäistä käyttöä.

Autopesun ammattilainen jättäisi myllytykset asiantuntijan haltuun ellei hommaa ole harjoitellut kunnolla.

– Naarmut pystyy itsekin poistamaan, mutta silloin kannattaisi harjoitella konemyllyn käyttöä esim. metallin palasella. Autossa on maalattuja muoviosia, ja jos menet siihen kiillotuskoneella niin maali lähtee hyvin helposti pois, varoittaa sanoo esimies Ari Mäkelä Veturiparkin autopesulasta.

Myös kemikaalien kanssa kannattaa olla tarkkana. Esimerkiksi liuotinpesuainetta ei saa käyttää ennen konepesuun ajamista, koska liuotin aine saattaa reagoida konepesun aineiden kanssa ja vahingoittaa maalipintaa.

Grafiikka.
Ilkka Kemppinen / Yle

Mutta entä se myytti koneellisesta harjapesusta - vahingoittaako se maalipintaa vai ei?

– Kun mainostetaan, että ne harjat ei naarmuta, se pitää paikkansa. Ei ne valehtele. Mutta ne harjat pitäisi jokaisen auton pesun jälkeen pestä, sillä niihin tulee hiekkaa ja se hiekka valitettavasti naarmuttaa, sanoo Mäkelä.

Huoltamot tekevät tänä päivänä tiliä konepesuilla, ja niitä kehitetään jatkuvasti. Mainoksissa luvataan nykyään jopa käsinvahatun veroista lopputulosta. Lupauksen takana on itse asiassa vahan valmistaja paljastaa ABC-ketjun kehitysjohtaja Tiina Vehmala-Viksten. Lupausta ei ole testattu.

– Ainakin olemme saaneet hyvää palautetta, sanoo ABC:n kehitysjohtaja.

Lue seuraavaksi