Yle Ämarissa: Yhdysvaltain hävittäjälaivue perillä

Kaikki Italian Avianosta lähteneet neljätoista Yhdysvaltain hävittäjää ovat saapuneet Viron Ämarin tukikohtaan. Ämarissa oleva toimittaja Verna Leinonen kertoo, että koneet harjoittelevat ensi seuraavien neljän viikon aikana muun muassa maakohteiden tuhoamista ja ilmataistelua. Harjoitus alkaa maanantaina ja Suomen osalta tiistaina.

Ulkomaat
Hävittäjä kiitoradalla.
Siim Lõvi

Virolaiset ja amerikkalaiset koneet osallistuvat Viron suurimpiin ilmavoimien harjoituksiin noin kuukauden ajan. Yhdysvaltain koneiden tukikohta on Ämarissa. Lentopäiviä on kaikkiaan 20. Virolaisilla ei ole omia koneita, mutta tukikohdan henkilökunta on mukana tukitehtävissä ja tulenjohtoharjoituksissa. Tukikohdassa työskentelee 370 ihmistä. Perjantaina saapuneen yhdysvaltalaislaivueen lisäksi Ämarissa on NATO:n jäsenmaana partiointivuorossa olevan Espanjan neljä konetta.

Falconit harjoittelevat erilkseen myös Suomen Hornetien ja Ruotsin JAS Gripen -koneiden kanssa pääosin Porin edustalla meren yllä.

Esimerkiksi säätilanteesta riippuen koneet voivat vaihtaa Selkämeren Ilmavoimien harjoitusalueisiin Etelä- ja Keski-Suomessa.

Suomen ja Ruotsin koneet lähtevät matkaan kotitukikohdistaan.

Käytännössä hävittäjät kohtaavat harjoitusalueella ja suorittavat ennalta sovitun tehtävän.

Lennoilla harjoitellaan taistelutekniikkaa ja -taktiikkaa. Kyse on esimerkiksi kaksi vastaan kaksi -tehtävistä, selvitti Ilmavoimien suunnittelupäällikkö, eversti Jari Mikkonen helmikuussa.

Tarkennettu: Harjoituksen aloitusajankohta.