Hyppää sisältöön

5G täällä jo lähivuosina – nopeus jopa kymmenen gigabittiä sekunnissa

Langattoman matkaviestinnän 5G-verkko otetaan käyttöön jo noin viiden vuoden kuluttua, uskotaan Oulun VTT:ssä. Oulun yliopisto ja VTT rakentavat parhaillaan Ouluun kymmeniä miljoonia maksavaa, Suomen ensimmäistä 5G-testiverkkoa.

Kuva: Tuomas Hirvonen / Yle

Langattoman datasiirron tuleva 5G-teknologia lyö läpi nopeasti, sillä nykyiset 3G - ja 4G-verkot ovat täyttymässä. Samaan aikaan koneiden välinen langaton datasiirto yleistyy ja vaatii lisää kapasiteettia.

VTT:n tiimipäällikkö Kyösti Rautiola Oulusta uskoo, että 5G koskettaa pian kaikkia ja muodostuu nopeasti tärkeimmäksi langattomista tietoliikenneverkoista.

– Noin viiden vuoden päästä 5G tulee valtateknologiaksi. Kapasitettia ennustetaan syntyvän jopa 10 000 kertaa nykyistä enemmän.

Teollisuudelle 5G tarjoaa lisää luotettavuutta langattomaan tiedonsiirtoon, ja kuluttajille hämmästyttäviä tietoliikennenopeuksia.

– Käyttäjille taattava nopeus kasvaa 100 Mb/s:iin. Huippunopeudet tulevat olemaan jopa 10 Gb/s, Kyösti Rautiola ennustaa.

5G-verkosta ei tule valtakunnallista, eikä se leviä maastokohteisiin. Sen käyttämillä korkeilla taajuusalueilla signaali kantaa nykyisiä tietoliikenneverkkoja lyhyempiä matkoja. Tämän vuoksi rakennettava tukiasemaverkko muodostuu hyvin tiheäksi.

Itsestään kulkevia autoja ja älyvaatteita

Uusi 5G-verkko rakentuu suuriin taajamiin ja niiden välisille tieosuuksille, joissa on suuria määriä huippunopeaa tiedonsiirtoa tarvitsevia tuotantolaitoksia, palveluja ja isoja ihmisjoukkoja.

– Esimerkiksi itsestään ohjautuvat autot ovat varmasti tulevaisuutta. Nämä autot tarvitsevat hyvin tarkkaa paikkatietoa ja osaavat kommunikoida keskenään. Niiden kyky havainnoida ympristöään nousee aivan uudelle tasolle, kuvailee erikoistutkija Atso Hekkala Oulun VTT:stä.

Hän uskoo myös ihmisten päälle puettavien älyvaatteiden ja jopa kodinkoneiden välisen langattoman viestinnän yleistymiseen.