Hevosen lanta loi toivon antibioottiongelmaan

Perinteisten antibioottien, kuten penisilliinien tehon heikkeneminen on yksi vakavimmista terveysuhkista. Pelastus voi löytyä hevosen lannassa asuvasta kopsiinista, joka tappaa bakteereita kuten perinteiset antibiootit, mutta huijaa niitä erilaisen rakenteensa avulla.

Lietesaaressa on ravihevosia kesälaitumella. Kuva: Tapio Nykänen

Eurooppalaisten biologien uudesta löydöksestä, kopsiinista, odotetaan mullistusta terveydenhuollon historiaan: Sveitsin teknologiainstituutti ETH:n löydöksissä kopsiinilla on sama bakteereja tappava vaikutus kuin perinteiseillä antibiooteilla. Tutkimusryhmän johtaja, mykologian professori Markus Aebi toivoo kopsiinin avaavan ovet uuden aallon antibioottien löytämiseksi vaihtoehtona iskukykynsä menettäneille "vanhoille" antibiooteille.

Tartuntatauteja, kuten tuberkuloosia aiheuttavat bakteerit ovat muuttuneet yhä vastustuskykyisemmiksi, ja uusien antibioottien kehittäminen on yksi maailmanlaajuisen ongelman suurimipia haasteita.

Hevonkakan kopsiini

Kopsiinin salaisuus perustuu sen rakenteeseen. Se on proteiini, toisin kuin perinteisten antibioottien yhdisteet, ja nujertaa bakteerin nopeasti poikkeuksellisella tavalla. Tämän takia ihmisille tauteja aiheuttavat bakteerit eivät ole kehittäneet kopsiinille vastustuskykyä.

Yhdiste kuuluu samojen defensiini-proteiinien ryhmään, joita ihmiskeho itse tuottaa iholla ja limakalvoilla suojautuakseen tulehduksilta.

Mustesieni toimi johtolankana

Tutkijat pääsivät ratkaisun jäljille tutkiessaan Coprinopsis cinerea -mustesienen kykyä tappaa bakteereja. Selvisi, että mustesienen antibioottinen eli bakteereja tappava aine on juuri kopsiini, ja peräisin sienen kasvualustasta, hevosenläjistä. Hevosen lannassa painii elintilasta laaja valikoima sieniä ja bakteereita, jotka kilpailevat keskenään tuottamalla toisilleen myrkyllisiä ainesosia. Kopsiini on yksi niistä.

Koska kopsiinin avulla on onnistuttu tappamaan muun muassa elintarvikkeista tarttuvaa, ruokamyrkytyksiä aiheuttavaa listeriabakteeria, sille toivoitaan tärkeää roolia myös elintarviketeollisuudessa. Varmaa näyttöä kopsiinin kyvystä purra ihmisiä sairastuttaviin bakteereihin ei vielä ole, mutta tutkijat ovat uusista tuloksista innoissaan, ja pitävät niitä tärkeänä etappina uudessa antibioottitutkimuksessa.